- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce trebuie să scrie pe cauciucurile de iarnă ca să nu iei amendă. Atenţie şoferi!

22 Oct, 12:00 • Andrei Alina
Vremea s-a răcit în toată ţara, mai ales în jumătatea sudică. Temperaturile vor scădea semnificativ, devenind negative pe timpul nopţii în unele regiuni. În zonele mai înalte, se anunţă lapoviţă şi ninsoare. În aceaste condiţii, reprezentanţii RAR au transmis o informare oficială despre când este indicat ca şoferii să pună anvlope de iarnă.
Ce trebuie să scrie pe cauciucurile de iarnă ca să nu iei amendă. Atenţie şoferi!

Registrul Auto Român a transmis o informare oficială despre cauciucurile de iarnă în contextul răcirii vremii.

Când trebuie să schimbi caucicurile de iarnă ca să nu iei amendă

Reprezentanţii RAR au precizat că în legislaţia din România nu este prevăzută o dată clară de la care cauciucurile de iarnă să fie obligatorii. Pe de altă parte, pentru perioada rece în care temperaturile scad mult şi apar ninsorile, anvelopele marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow) sunt recomandate şi vă scapăde amenzi.

„Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule, așadar precizăm CLAR că NU există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri și că TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”, a transmis RAR.

Citeşte şi: Anvelopele de iarnă ne vor costa mai mult decât anul trecut. Cât vom cheltui ca să le cumpărăm și să le montăm

 

Când poţi primi amendă pentru lipsa cauciucurilor de iarnă

Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă în România prin Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006.

„Este important de reținut că legea NU prevede o dată limită de la care autovehiculele trebuie dotate cu anvelope de iarnă sau o temperatură minimă care să declanșeze procesul. Așadar, anvelopele specifice sunt necesare dacă mașina circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp, iar de la momentul elaborării legii aceste prevederi nu au suferit modificări”, mai transmite RAR.

Citeşte şi: Cod rutier 2023. Amenzi duble de la 1 ianuarie 2023. Cât vor ajunge să scoată din buzunar conducătorii auto care încalcă regulile de circulaţie

Registrul Auto Român precizează că denumirea “all seasons” este una comercială, folosită de producătorii de anvelope, dar care nu are un corespondent în legislația națională a României. Indiferent care este denumirea comercială a unui pneu, dacă acesta este inscripționat cu literele M şi S (însemnând mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, el îndeplinește cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia rutieră națională.

Inspectorii RAR le recomandă şoferilor ca, înainte de a monta anvelopele, să verifice anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. „Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme accentuate de uzură”.

Pentru lipsa cauciucurilor de iarnă, în condițiile specificate în lege, şoferii pot primi amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului.

Prin urmare, nu vor fi sancțiuni dacă posesorii de autovehicule care folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S.