- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Salarii 2023. Cât mai câștigă un măturător de stradă în România. Venit demn de aruncat la coșul de gunoi!

23 Apr, 20:44 • Constantin Cristina
Nu vorbim despre un loc de muncă pe care și-l dorește toată lumea, ba din contră, multora le-ar fi rușine dacă ar lucra ca măturător de stradă. Cu toate astea, nici salariile nu sunt atât de uimitoare.
Salarii 2023. Cât mai câștigă un măturător de stradă în România. Venit demn de aruncat la coșul de gunoi!

Când vorbim de meseria de gunoier, nimeni n-ar vrea să aibă acest job, însă unele persoane chiar nu au încotro. Puțini știu ce salarii de aruncat la coșul de gunoi au acești oameni care stau pe stradă fie vânt, fie zăpadă, fie soare, a transmis cancan.ro.

Citește și: Salariile în România au crescut de aproape 3 ori mai mult decât media din UE în 2022

Cât mai câștigă un măturător de stradă în România

Multora le este rușine să facă acest lucru și ar face orice altceva pentru orice sumă, decât să măture pe stradă, alții sunt de părere că sunt salarii foarte mici pentru ce efort depun la muncă.

Totuși, cine este interesat de acest domeniu, deoarece nu are de ales, trebuie să știe că venitul este unul modest, dar nu are nevoie de studii, nici medii, nici superioare. Așadar, cine nu are altă variantă și este dornic de muncă, pentru un venit pe lună, își poate găsi cu ușurință un loc de muncă în salubritate.

Majoritatea lucrătorilor câștigă un salariu cuprins între: 1.555-2.398 lei/lună în 2023. Pe când un măturător de stradă ajunge la acest salariu brut, mai exact, 1.500 de lei fără sporuri. Abia după o vechime de 5 ani, î se mărește venitul și ajunge undeva la 1.537-2688 lei/lună pentru 40 de ore muncite pe o întreagă săptămână.

măturător de stradă
măturător de stradă

Cine este angajat în salubritate primește și un spor de rușine care are un proces de 15%. Făcând o comparație, un șofer care lucrează în același sistem de salubritate primește lunar 3.300 de lei, plus acel spor de rușine de 15%.

În 2021, situația stătea astfel: salariul brut era 2.080 de lei, sumă ce avea să crească în același an la 2.230 de lei salariu brut lunar, iar în mână un angajat primea 1.346 de lei, fără sporuri. Salariul brut a mai crescut până-n 2023, ajungând la 2.398 lei. Totuși, banii pe care îi ia un măturător de stradă sunt foarte puțini, în jur de 1500 de lei, fără sporuri.

Alte articole: Ce se va întâmpla cu salariile profesorilor. Senator: „Eliminarea articolului privind salarizarea este un mare pas înapoi”