- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Salariile în România au crescut de aproape 3 ori mai mult decât media din UE în 2022

20 Apr, 19:30 • Dobran Viorel
Eurostat anunţă că prosperitatea curge pe Dâmboviţa: în 2022, România a fost fruntaşă în Europa la creşterea salariilor. Ministrul Marius Budăi dă din nou asigurări că salariile bugetarilor nu vor fi reduse din cauza deficitului mare.
Salariile în România au crescut de aproape 3 ori mai mult decât media din UE în 2022

Salariile românilor au crescut anul trecut, dar inflaţia a anulat majorările. Salariul mediu orar în anul 2022 este estimat la 22,9 euro în Uniunea Europeană şi la 25,5 euro în zona euro, ceea ce înseamnă că, faţă de 2021, a crescut cu 4,4% în UE şi cu 4% în zona euro, arată datele publicate joi de Eurostat.

Atât în zona euro cât şi în UE, salariul mediu orar şi salariile exprimate în monedele naţionale au crescut. Totuşi, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Ungaria (16,4%), Bulgaria (15,5%), Lituania (13,4%) şi România (12,3%).

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, România a încheiat anul 2022 cu un sa­lariu mediu net de 4.398 de lei, o creştere de 13,4% în decem­brie 2022 faţă de de­cembrie 2021.

Noi informații despre ce se va întâmpla cu veniturile bugetarilor! Marius Budăi: „Lucrăm la construcţia legii salarizării, dar în niciun caz în sensul tăierii salariilor”

În acelaşi timp, rata a­nua­lă a inflaţiei a ajuns la 16,4% în ultima lună din anul trecut, înghiţind astfel din nou creşte­rile salariale efectuate de companiile de pe piaţa locală.

În Uniunea Europeană, venitul mediu orar a fost în 2022 de 22,9 euro şi de 25,5 euro în zona euro.

Ungaria a avut cea mai mare creştere faţă de 2021, de 16,4%, urmată de Bulgaria, cu 15,5%, şi Lituania, cu 13,4%. Pe locul cinci s-a aflat Polonia, cu 11,7%.

Cele mai mici rate de creştere au fost raportate de Danemarca (2,2%), Finlanda, Malta şi Italia (2,3%).

În Uniunea Europeană, activităţile economice care au înregistrat cele mai mari creşteri ale salariilor medii orare în 2022 au fost înregistrate în industria extractivă (9,6%), urmate de activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (6,4%), furnizarea de electricitate, gaze, căldură şi aer condiţionat precum şi activităţi financiare şi de asigurări (ambele cu o creştere de 5,6%).

Budăi dă din nou asigurări că salariile bugetarilor nu vor fi reduse

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Ploieşti, că în realizarea unei noi legi a salarizării nu este luată în calcul ”sub nicio formă” o reducere a salariilor bugetarilor, el admiţând că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) România şi-a asumat ca angajaţii din sistemul public să nu aibă sporuri care să depăşească 20 de procente din salariu.
”Scrie în PNRR că trebuie să venim la o masă de sporuri de 20% pe individ. Vom vedea. Lucrăm la construcţia legii salarizării, dar în niciun caz în sensul tăierii salariilor, sub nicio formă”, a declarat Marius Budăi.

Ministrul Marius Budăi, anunţ de ultimă oră despre reducerea salariilor. De unde va tăia Guvernul ca să acopere gaura de 20 de miliarde de lei din buget

De asemenea, întrebat dacă vor fi tăiate indemnizaţiile celor care sunt angajaţi în sistemul public şi care au venituri mai mari decât cel al preşedintelui ţării, Budăi a răspuns că în coaliţie nu s-a discutat acest subiect.

Salarii mai mari în România

”Nu am avut această discuţie acum, în coaliţie, đar lucrăm la legea salarizării şi probabil acolo vom discuta pe rearanjarea coeficienţilor. Dacă legea salarizării nu ar fi fost pusă între paranteze şi ar fi ajuns la nivelul maxim din 2022, cu siguranţă şi rezolvarea inechităţilor ar fi avut un impact mai mic, pentru că am fi ştiut ce avem de îmbunătăţit. Din păcate, tot un guvern de dreapta a pus şi legea salarizării între paranteze”, a explicat ministrul Muncii.