- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Orașul minune! Doar în 20 de minute de acasă la școală sau la spital. Proiectul Guvernului merge la președintele României

11 May, 22:54 • Constantin Cristina
Noua Lege ne promite că vom ajunge în maximum 20 de minute de acasă la școală sau la spital. Românii vor scăpa de traficul infernal și se va transforma în orașul de „20 de minute” în care ne vom putea mișca mult mai rapid pe benzile dedicate mijloacelor de transport în comun.
Orașul minune! Doar în 20 de minute de acasă la școală sau la spital. Proiectul Guvernului merge la președintele României

Proiectul „Orașul de 20 de minute” încurajează mersul cu autobuzul și lăsatul mașinii acasă pentru a combate poluarea localităților, a transmis observatornews.ro.

Vezi și: Mare atenție! Toți românii trebuie să știe asta, astfel riscă amenzi usturătoare. Regula de care mulți nu au auzit

Orașul minune! Doar în 20 de minute de acasă la școală sau la spital

Legea promite că drumurile necesare între școală, casă sau spital vor dura nu mai mult de 20 de minute, iar în câțiva ani ar trebui să nu ne mai confruntăm cu traficul de coșmar și vom putea circula pe benzile destinate special mijloacelor de transport în comun și să scăpăm de poluare.

Cu toate acestea, specialiștii nu cred că acest lucru va putea fi posibil vreodată. Proiectul, care în Occident poartă numele de orașul în 15 minute, în România a primit o derogare de încă 5 minute.

Noua lege este pe drum spre promulgare la președintele Klauss Iohannis, care ar trebui să transforme Capitala și alte 12 aglomerări urbane în orașe mai libere, mai verzi, mai nepoluate.

Proiectul promite că din orice captă de oraș te-ai afla, ar trebui, fără mașină, să ajungi în 20 de minute la cel mai apropiat spital sau la școală.

„E imposibil să ajungi în 20 de minute. La periferie nu au cum să ajungă, spitalele sunt mai mult în centru şi nu ştiu în ce măsură s-au construit şcoli şi grădiniţe în cartierele rezidenţiale.”, spun specialiștii.

orașul de 20 de minute
orașul de 20 de minute

„Suntem în cartierul Greenfield de la marginea sectorului1. Cel mai apropiat spital este CF2, la 11 km. De aici putem ajunge cu autobuzul 203, unul dintre ele pleaca acum din staţie, este 12:15, teoretic următorul va ajunge în 20 de minute. Exact 20 de minute. De aici şi până la spital avem 25 de minute, va trebui să coborâm la staţia Casa Presei.”, Cristina Filip, reporterul sursei citate.

Prin legea care urmează să fie semnată şi de preşedinte, autorităţile locale vor fi obligate ca până în 2026 să creeze în toată Capitala benzi speciale pentru autobuze şi troleibuze, lucru greu de realizat.

„Asta înseamnă demolări, înseamnă scandal, înseamnă relocare de utilităţi, înseamnă foarte mulţi bani şi timp Dumnezeu cu mila. Foarte rare sunt locurile unde bulevardele sunt deja mari”, Ionuţ Ciurea, reprezentant al asociației Pro Infrastructura.

Proiectul guvernului prevede şi reducerea poluării în zonele centrale prin interzicerea circulaţiei maşinilor poluante.

„Ar trebui să fie posibil să facem acest lucru. Eu am văzut în Bucureşti cum a eşuat o astfel de iniţiativă. Pare că această iniţiativă legislativă reia toate defectele. Ţinem minte ce s-a întâmplat cu taxa oxigen. Implementarea ei este extrem de dificilă.”, Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.

În plus, până în 2040, cel puţin jumătate dintre autobuze vor trebui să fie electrice.

„La modul realist pentru România, nu! Nici măcar pentru oraşele mari. Mai uşor este într-un oraş mic care se focalizează pe o formă sau alta de energie verde.”, Ionuţ Ciurea.

Primul pas spre oraşul de 20 de minute trebuie făcut rapid. Până la finalul acestui an, autorităţile rebuie să se asigure că oamenii au de mers cel mult 500 de metri până staţiile de autobuz şi că nu aşteaptă acolo mai mult de 20 de minute.

Alte articole: Cel mai popular loc din lume pe care trebuie neapărat să-l vizitezi! Mâncarea de vită, la preț de fast-food