- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

20.000 de lei de la stat pentru renovarea locuinţei. Ce acte trebuie depuse la dosar şi când încep să se dea banii prin programul guvernamental

13 Mar, 14:50 • Russo George
Programul prin care românii ar putea obține finanțare pentru panouri fotovoltaice ar putea fi lansat la finalul lunii martie sau în luna aprilie, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a oferit şi detalii referitoare la bugetul programului şi sursele de finanţare ale acestuia.
20.000 de lei de la stat pentru renovarea locuinţei. Ce acte trebuie depuse la dosar şi când încep să se dea banii prin programul guvernamental

Ministrul Mediului explica la sfârșitul lunii ianuarie că acest program ar trebui să înceapă în luna martie, conform estimărilor, și că vor exista aproximativ 150.000 de beneficiari care vor putea profita de finanțare. Totuşi, startul programului a fost deja amânat o dată, din pricina unor probleme de buget, dar ultimele informaţii arată că acesta ar putea demara în curând.

Atât din perspectiva producerii energiei verzi, cât şi din perspectiva reducerii emisiilor de carbon, programele finanţate de Administraţia Fondului pentru Mediu sunt foarte importante. Au crescut, în general, toate bugetele aferente programelor care vizează reducerea emisiilor de carbon.

Vorbim aici de programele care vizează creşterea eficienţei energetice în locuinţe, în administraţia publică, creşterea capacităţii de producere a energiei electrice pentru consum propriu, care se adresează consumatorilor, creşterea bugetelor pentru autoturismele verzi, adică pentru maşinile electrice şi pentru celelalte programe care vizează, de asemenea, crearea unui mediu mai sănătos, mai sustenabil în privinţa sau în perspectiva reducerii emisiilor de carbon.

Bugetul aprobat astăzi de Guvern, pentru anul 2023, al Administraţiei Fondului pentru Mediu vizează foarte multe programe. Programul care este cel mai aşteptat acum este cel pentru fotovoltaice pentru cetăţeni. Aici vorbim de un buget, la prima aprobare, de peste două miliarde de lei. Ne aşteptăm ca la rectificarea din vară să putem completa acest buget cu fonduri europene şi fonduri de la AFM, până la cel puţin 3 miliarde de lei. Aceasta este ţinta noastră pentru 2023”, a transmis Tanczos Barna la sfârștul ședinței de Guvern.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a precizat că bugetul alocat programului Casa Verde Fotovoltaice 2023, în valoare de două miliarde de lei, este destinat în mod direct sprijinirii persoanelor fizice. El a subliniat că această sumă ar putea permite peste 80.000 de case să beneficieze de panouri fotovoltaice. Anunțul a fost făcut la sfârșitul ședinței de Guvern de către ministrul Tanczos Barna. Acesta a estimat că aplicația destinată programului ar putea fi deschisă la sfârșitul lunii martie sau la începutul lunii aprilie.

Ce prevede programul Casa Verde Fotovoltaice 2023

„Programul prevede posibilitatea instalării acestor sisteme de panouri fotovoltaice pe cel puţin 80.000 de case, în această primă fază, urmând să completăm bugetul la rectificare. Ne propunem ca înscrierea instalatorilor care pot realiza aceste lucrări în program să înceapă într-un termen de 8 – 10 zile. În paralel cu înscrierea acestor instalatori în program, deschidem aplicaţia pentru persoanele fizice la sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie, în funcţie de numărul instalatorilor şi în funcţie de derularea acelei prime etape.

Aşa cum am spus, bugetul de două miliarde de lei vizează persoanele fizice, dar anul acesta am deschis posibilitatea finanţării şi pentru acele ONG-uri şi unităţi de cult care oferă servicii sociale, acele entităţi care, de exemplu, oferă serviciile sociale în programele naţionale de copii care sunt cazaţi în aceste unităţi locative.

Până acum aceste entităţi n-au beneficiat de nicio finanţare. Criza energetică a afectat inclusiv acest sector şi cred că este foarte important ca, în colaborare cu Ministerul Muncii şi cu celelalte ministere, să vizăm şi acele sectoare care n-au fost avute în vedere până acum”, a mai afirmat ministrul Mediului Tanczos Barna, citat de România TV.

Citeşte şi: Facturi reduse cu 50%! Mii de familii din România beneficiază retroactiv de „soldul” de la Guvern