- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

61% din profitul net al economiei românești este realizat de IMM-uri, care plătesc 64% dintre salarii

23 Apr, 15:42 • Russo George
Într-un raport recent, se dezvăluie faptul că întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) constituie o parte semnificativă a economiei, generând peste jumătate din profitul net al țării, dar și asigurând locuri de muncă pentru o proporție semnificativă a populației active. Conform datelor furnizate de Registrul Comerțului, din cei aproximativ 889.000 de firme existente în România, IMM-urile reprezintă o forță economică vitală, realizând nu mai puțin de 45% din cifra de afaceri totală a țării.
61% din profitul net al economiei românești este realizat de IMM-uri, care plătesc 64% dintre salarii

Cu toate acestea, ceea ce este remarcabil este contrastul dintre performanța financiară și dimensiunea lor relativă. În anul 2022, de exemplu, microîntreprinderile și IMM-urile au generat un profit net de 163 miliarde lei, reprezentând un impresionant 61% din totalul profitului net obținut în economie. Această cifră depășește cu mult profitul realizat de cele 2.200 de companii mari din țară, care au contribuit cu doar 103 miliarde lei.

Pe lângă impactul lor financiar, IMM-urile sunt motorul principal al pieței muncii locale, oferind locuri de muncă pentru peste 64% din angajații din economie. În 2022, peste 2,7 milioane de persoane lucrau în aceste microîntreprinderi și companii mici și mijlocii, consolidându-le poziția lor ca principalii angajatori ai țării, scrie Ziarul Financiar.

De asemenea, este remarcabil faptul că categoria de microîntreprinderi, caracterizată de afaceri cu un număr redus de angajați, a depășit pragul de 1 milion de angajați, reprezentând 24% din totalul angajaților din economie.

Citește și: BCE anunță noul EURO! Proiectul care va aduce schimbări majore în Europa

În ceea ce privește distribuția lor pe industrii, IMM-urile sunt omniprezente în sectoare cheie ale economiei locale. Construcțiile, industria HoReCa și agricultura sunt doar câteva exemple de domenii în care aceste întreprinderi mici și mijlocii domină pe deplin peisajul economic.

Cu toate că dimensiunea lor poate fi comparativ mai mică decât a marilor corporații, contribuția lor esențială la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă nu poate fi subestimată. Astfel, rolul lor vital în stabilirea și menținerea echilibrului economic este din ce în ce mai evident în peisajul economic românesc.

Citește și: S-a decis încetarea PNRR după anul 2026. Răsturnare de situație pentru economia europeană