- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii se vor confrunta cu schimbări majore în 2024. Prețul energiei electrice ar putea crește cu 6%

27 Nov, 16:01 • Bumbeneci Diana
O nouă lovitură pentru români. ANRE anunță că prețul energiei electrice ar putea crește cu 6% de la 1 ianuarie.
Românii se vor confrunta cu schimbări majore în 2024. Prețul energiei electrice ar putea crește cu 6%

Tarifele de distribuţie a energiei electrice ar putea creşte cu 6% de la 1 ianuarie. Anunțul a fost făcut azi de Gabriel Andronache, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citat de Agerpres.

Prețurile energiei electrice ar putea crește cu 6%

Am avut mai multe discuţii cu distribuitorii. Din punctul lor de vedere sunt mai multe solicitări pentru anumite activităţi pe care le desfăşoară, pentru care ar dori bani mult mai mulţi.

De asemenea, şi ei, la rândul lor puteau să facă investiţiile un pic mai calculat, în special pe zona aceasta de transport, astfel încât reţeaua, dacă ar fi fost dezvoltată şi întărită etapizat, nu exista această presiune în momentul de faţă realizată de către prosumatori”, a menţionat Gabriel Andronache, la o conferinţă de specialitate organizată de Ziarul Financiar.

Carduri de energie 2023. Vestea cea bună așteptată de milioane de români. Până când va fi prelungită valabilitatea acestora

În momentul în care a fost întrebat și dacă există o estimare a creşterii tarifelor de distribuţie la energie electrică pentru 1 ianuarie, valabile pentru anul următor, el a precizat că „va fi în jur de de şase procente”. Între timp, românii au de așteptat încă o lună pentru a afla care vor fi prețurile plătite pentru facturile lunare.

Mai multe discuții pe tema energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei a explicat care sunt perspectivele din domeniul energiei până în anul 2030. Acesta a oferit noi declarații în cadrul Conferinței Naționale de lansare a proiectului RO 3.0 Viziunea Viitorului.

În perspectiva anului 2030, dar nu numai, noi trebuie să dăm un răspuns românesc acestei trileme energetice. Vrem o energie sigură, în primul rând. Apoi, vrem o energie competitivă, la un preț corect, cât mai scăzut, pentru consumatorul final, atât consumatorul casnic, românul de rând, cât și consumatorul noncasnic, deci campaniile românești a căror competitivitate depinde de acest preț la energie electrică și gaze naturale. Și nu în ultimul rând, ne dorim o energie cât mai verde.

Noi acționăm pe toate aceste paliere, dar, țin să menționez, în această ordine de prioritate, adică energia trebuie să fie, înainte de orice, sigură, la un preț corect și, în al treilea rând, o energie verde.

”Ne-am asumat o misiune aproape imposibilă”

În acest moment, dacă vorbim de orizontul 2030, noi ne-am asumat o misiune aproape imposibilă, dacă ținem cont de experiența ultimilor ani pe care România a avut-o și anume să avem până în primăvară o strategie energetică națională.

Din păcate, România nu are o strategie energetică națională aprobată, validată, formalizată de mai bine de un deceniu”, a precizat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Ai mai putea citi și: Se dau bani în plus în decembrie 2023. Cei mai săraci dintre români primesc sprijin de sărbători

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult