- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Artificiul prin care Guvernul vrea să dea alocații pentru copii mai mici din 2024

03 Oct, 11:40 • Andrei Alina
Guvernul se pregătește să schimbe mecanismul de majorare a alocațiilor pentru copii. Potrivit legislației, alocațiile de stat pentru copii ar trebui majorate de la 1 ianuarie cu rata medie anuală a inflației, aflată în vigoare la acel moment. Pentru a face o economie la buget, respectiv pentru a plăti o sumă mai mică, guvernanții vor să amâne majorarea pentru martie când INS va anunța rata anuală a inflației pentru anul 2023, mai mică decât cea din 2022.
Artificiul prin care Guvernul vrea să dea alocații pentru copii mai mici din 2024

Alocațiile de stat pentru copii ar trebui să crească în luna ianuarie 2024, cu rata medie anuală a inflației. Însă la ora actuală se analizează un nou calendar de majorare. Guvernul pregătește noi măsuri fiscale pentru a strânge bani la buget după ce pachetul austerității a fost blocat la Curtea Constituțională a României.

Artificiul prin care Guvernul vrea să dea alocații pentru copii mai mici din 2024

De la 1 ianuarie 2024 ar trebui sa crească alocațiile pentru copii. Însă, așa cum se conturează discuțiile din Guvern, nu este exclus ca aceasta majorare sa fie amânată până in luna martie, potrivit unor surse citate de România TV. Și asta pentru ca in martie INS anunța inflația pe anul precedent.

Dacă ar fi majorate in luna ianuarie, atunci s-ar tine cont de inflația pe 2022 de aproximativ 14 procente. Dacă alocațiile s-ar majora in martie 2024, atunci creșterea se va raporta la inflația din 2023 care va fi una mult mai mică decât cea din 2022.

Citește și: Salariile urmează să crească în 2024, dar companiile pun condiţii: angajaţii trebuie să fie mai productivi

În prezent, copiii cu vârsta de până la 2 ani sau cu handicap beneficiază de o alocație lunară de 631 de lei. De aceeași sumă beneficiază și copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani care suferă de un handicap. Copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani primesc o alocație lunară de 256 de lei.