- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Salariile urmează să crească în 2024, dar companiile pun condiţii: angajaţii trebuie să fie mai productivi

02 Oct, 23:38 • Russo George
Salariile din Germania ar urma să crească în 2024, în medie, cu 5%, potrivit unei analize a firmei de consultanţă fiscală Kienbaum, care prezintă şi principalele motive, respectiv inflaţia şi poziţia de putere crescândă în care se găsesc candidaţii, în actualele condiţii ale pieţei.
Salariile urmează să crească în 2024, dar companiile pun condiţii: angajaţii trebuie să fie mai productivi

Analiza arată, în acelaşi timp, că planurile angajatorilor pentru a putea suporta cheltuielile mai mari cu salariile includ o creştere a productivităţii angajaţilor, pe lângă un volum mai mare al investiţiilor, menite să crească şi cifra de afaceri.

Kienbaum, o firmă de consultanță în management cu o experiență de aproape 15 ani în publicarea previziunilor privind evoluția salariilor în Germania, a realizat sondaje la 777 de companii pentru a stabili previziunile salariale pentru anul 2024, relatează publicația Business Insider.

Asemenea anului trecut, estimările indică o creștere de aproximativ cinci procente a salariilor. Cu toate acestea, există o diferență semnificativă față de anul precedent: prognoza din acest an este mai mare decât rata inflației așteptată pentru 2024, estimată în general la aproximativ două-trei procente de către majoritatea experților.

Salariile cresc mai mult decât rata inflaţiei

Această previziune înseamnă că salariile vor crește într-un ritm mai rapid decât inflația, ceea ce va duce la o creștere a veniturilor disponibile ale lucrătorilor.

Inflația rămâne factorul cel mai important pentru evoluția salariilor, fiind menționată ca motiv de 65% dintre companiile intervievate. Situația actuală de pe piața muncii reprezintă un alt factor important pentru determinarea nivelului salariilor. Candidații beneficiază de cea mai mare putere de negociere în fața companiilor, iar experții nu anticipează o schimbare semnificativă în acest sens pe termen mediu.

Cu toate că salariile mai mari vor trebui finanțate de către companii, se menționează că două treimi dintre companii intenționează să acopere costurile suplimentare prin intermediul creșterii economice și al sporirii productivității.

Citeşte şi: Incredibil! Cum arată garsoniera de peste 100.000 de euro vândută de un bucureștean. Anunțul i-a înfuriat pe români. „Este mai scumpă decât apartamentul cu 3 camere”