- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

ANAF vizează banii trimişi în ţară de românii din diaspora. Cum este definită o persoană fizică „cu avere mare”

23 Feb, 23:25 • Russo George
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) plănuieşte implementarea mai multor programe prin care să sporească încasările la bugetul statului, iar unul dintre acestea are în vedere sumele de bani trimise în ţară de românii din diaspora.
ANAF vizează banii trimişi în ţară de românii din diaspora. Cum este definită o persoană fizică cu avere mare

ANAF a pus în dezbatere publică un nou proiect prin care îşi propune să sporească veniturile bugetare ale României, acesta incluzând noi mecanisme pentru estimarea averilor mari, aşa cum sunt ele definite de Fisc, dar şi sistemul prin care românii cu astfelk de averi vor fi notificaţi.

Direcţia Generală Control Venituri Persoane Fizice din cadrul ANAF urmează să stabilească cine se încadrează la categoria persoanelor fizice cu averi mari. Acest proces ar presupune, pe lângă verificarea cetăţenilor fiscali, analizarea fluxurilor de bani ale soţilor, soţiilor, rudelor şi afinilor acestora, până la gradul al doilea. Practic, se analizează unde merg banii românilor, de unde vin, chiar şi în situaţia în care aceştia circulă în interiorul familei extinse.

Cum este definită o persoană fizică cu o avere mare: „Persoana fizică rezidentă fiscal în România, care deţine o avere, atât în România, cât şi în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Naţională a României, pe baza datelor deţinute/obţinute de ANAF, în conformitate cu dispoziţiile legale”, potrivit Rador.

Citeşte şi: Disperați de criză, proprietarii trec în contract ajustarea la inflație. „Asta e o practică normală în țări din vest, doar că nu e clauză în contract”

Vizavi de modul în care se estimează averea, mecanismul are în spate atât bazele de date ale ANAF, cât şi cele ce pot fi obţinute de instituţie în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la următoarele elemente patrimoniale:

a) bunurile imobile deţinute;

b) bunurile mobile deţinute;

c) activele financiare deţinute.

Pe lângă procesul efectiv de estimare, ANAF va începe să notifice persoanele fizice. Vor fi atenţionaţi de faptul că acestea fac parte din grupul persoanelor fizice cu averi mari. Notificarea va cuprinde cel puţin următoarele elemente: informaţii cu privire la îndeplinirea criteriului de avere; prezentarea elementelor prevăzute la art. 1 alin. (2), pe baza cărora s-a estimat averea; prezentarea abordării ANAF şi a cadrului legal adoptat, în scopul asigurării conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari.

Citeşte şi: Depozitele în lei ale populației au depășit 179 de miliarde de lei. Creditul neguvernamental crește considerabil. Iată datele oficiale din partea BNR