- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Depozitele în lei ale populației au depășit 179 de miliarde de lei. Creditul neguvernamental crește considerabil. Iată datele oficiale din partea BNR

23 Feb, 16:48 • Polojan Tudor
Cu o creștere de 0.5 %, depozitele în lei ale gospodăriilor populației au ajuns la 179.4 miliarde de lei. Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au depățit 500 de miliarde de lei.
Depozitele în lei ale populației au depășit 179 de miliarde de lei. Creditul neguvernamental crește considerabil. Iată datele oficiale din partea BNR

Față de aceeași perioadă a anului trecut, depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut cu 7.2 %, doar în luna ianuarie înregistrând un plus de 0.3 % în comparație cu luna decembrie a anului trecut. Creșterea, în termeni reali, reprezintă o pondere de 6.8 %, se arată în datele oficiale transmise de Banca Națională a României, scrie News.ro.

M3 – Masa monetară în sens larg arăta la sfârșitul lunii ianuarie 2023 un sold de 603,696 miliarde lei. Aceasta s-a majorat cu 0,1% – 0,3% în termini reali, în comparație cu luna decembrie a anului trecut, iar raportat la luna ianuarie 2022 acesta a crescut cu 6,5% – 7,4% în termeni reali.

Valoarea creditului neguvernamental care se acordă de către instituțiile de credit a suferit o majorare, în prima lună a anului 2023 de 0,1 % în comparație cu ultima lună din 2022, ajungând în acest fel la o valoare de 364,068 miliarde lei. Creditul în lei, cu un procent de 68,9 % în volumul total al creditului neguvernamental, s-a ridicat cu 0,2 % iar creditul în valută exprimat în lei, cu un procent de 31,1% în totalul creditului neguvernamental, a suferit o scădere de 0,1% – 0,4% în cazul exprimării indicatorului în euro.

În comparație cu aceeași perioadă a anului 2022, creditul neguvernamental a înregistrat o majorare de 11,5% – 3,1% în termeni reali, pe fondul majorării cu 6,4% a componentei în lei – 7,5% în termeni reali, și a majorării cu 24,9% a componentei în valută exprimată în lei – 25,5% în cazul exprimării indicatorului în euro.

În comparație cu luna decembrie a anului trecut, creditul guvernamental a înregistrat o majorare în prima lună din acest an de 0,6 %, ajungând în acest fel la nivelul de 176,185 miliarde lei. Raportat la luna ianuarie 2022, se poate observa o creștere a acestuia de 5,1% – 8,6 % în termeni reali.

Mai citește și: Un militar publică fluturașul de salariu pentru ca românii să afle totul despre povestea contribuției la pensiile din Armata Română! „Apoi ne-am împrăștiat ca pleava în toate colțurile lumii căutând alte oportunități fiind deja scârbiți de acest sistem ticălos”

Depozitele în lei ale populației au depășit 179 de miliarde de lei. Creditul neguvernamental crește considerabil. Iată datele oficiale din partea BNR / sursa foto: click.ro
Depozitele în lei ale populației au depășit 179 de miliarde de lei. Creditul neguvernamental crește considerabil. Iată datele oficiale din partea BNR / sursa foto: click.ro

Depozitele rezidenților s-au majorat și ele

Raportate la luna decembrie a anului 2022, depozitele în lei ale rezidenților, cu o valoare procentuală de 65,9% în totalul depozitelor clienților neguvernamentali, s-au majorat cu 0,1 %, ajungând la 338,413 miliarde lei. Fașă de luna ianuarie a aceluiași an, acestea a crescut cu 10,1 % – 4,3 % în termeni reali.

Depozitele în lei ale gospodăriilor populației s-au majorat cu 0,5 % spre deosebire de luna trecută, până la 179,402 miliarde, lei și cu 8,4% – 5,8% în termeni reali în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior.

Te-ar mai putea interesa și: BREAKING. Cu o zi înainte de a se împlini un an de război cu Ucraina, Rusia anunță oficial condițiile de pace

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult