- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

APIA a început plăţile pentru fermierii care cultivă cereale, se dau ajutoare de 20 de milioane de euro!

27 Jun, 17:08 • Dobran Viorel
APIA anunţă că producătorii agricoli din sectorul cereale primesc sprijin financiar de peste 99 milioane lei. Se dau ajutoare frumoase de la APIA şi pentru crescătorii de animale
APIA a început plăţile pentru fermierii care cultivă cereale, se dau ajutoare de 20 de milioane de euro!

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile pentru fermierii care cultivă cereale. Astfel, la nivelul centrelor se efectuează plățile aferente măsurii de sprijin care se acordă producătorilor agricoli din sectorul cereale, în conformitate cu prevederile HG nr. 352/2023.

Suma autorizată la plată este în valoare de 99.233.407,06 lei (20.099.940,82 euro) pentru un număr de 7.577 de beneficiari și se asigură astfel:
– 49.616.610,77 lei (10.049.951,75 euro) din finanţare externă nerambursabilă prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
– 49.616.796,29 lei (10.049.989,07 euro) de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2023.

Vin bani de la APIA pentru români! Cine sunt cei care vor primi subvențiile în avans

”Obiectivul acestei scheme de susținere financiară îl reprezintă asigurarea unui grant financiar acordat pentru compensarea cheltuielilor angajate de producătorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea în spaţii proprii sau depozitarea în custodie la terţi a cantităţilor de grâu obţinute din producţia proprie a anului 2022 şi înregistrate în aceste spaţii la data de 1 februarie 2023”, se arată în comunicatul APIA.

Al doilea pachet de sprijin de la APIA, aprobat pentru fermierii români

Vă reamintim că ieri, luni – 26 iunie, la nivel european s-a aprobat al doilea pachet de sprijin pentru fermierii din România, Ungaria, Bulgaria, Polonia și Slovacia care au înregistrat pierderi din cauza eliminării taxelor de import pentru cerealele și plantele oleaginoase din Ucraina. Din ajutorul total de 100 de milioane de euro, o sumă de 29,73 de milioane de euro va reveni României. Sumele trebuie să fie achitate fermierilor până la finele acestui an.

Care este calendarul plăților APIA hectar, cap animal pentru acest an!

Calendarul la plata subvențiilor APIA pe hectar și pe cap animal pentru acest an a fost anunțat de directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea.

„Controalele vor demara la începutul lunii iulie și se vor finaliza la sfârșitul lunii septembrie. După această perioadă urmează pregătirea avansului, a plăților în avans pentru anul 2023, care va fi cuantumul, procentul din subvenția totală, cât se va acorda în avans, asta se va stabili printr-un regulament european și o decizie a Comisiei europene, și-n funcție de decizia Comisiei, statul membru solicită sau nu mărirea acestuia, de la 50% la 70% sau de la 50% la 85%, asta vom vedea pe parcursul verii, să-o spunem așa.

Veşti excelente pentru agricultori! Banii din subvenţiile APIA intră pe carduri săptămâna aceasta

Suvenţii APIA
Dar, cu siguranță, 16 octombrie va fi data la care vom demara și-n acest an plățile în avans pentru toți fermierii care au depus cereri în anul 2023, avans care se va finaliza la data de 30 noiembrie, iar începând cu 2 decembrie vom demara plățile finale. Pentru cei care au luat avans, vor lua diferența între avans și plată finală, cei care nu au apucat să ia avansul vor lua plățile întregi,” a declarat șeful APIA.

  • 30 iunie 2023 – finalizarea plăților aferente anului de cerere 2023; ultima zi pentru modificarea cererii unice de plată depusă la APIA pentru subvențiile agricole aferente anului 2023;
    iulie 2023 – controlul APIA în teren la fermele vegetale și zootehnice care au solicitat subvențiile pentru acest an;
    septembrie 2023 – finalizarea controalelor APIA;
    16 octombrie 2023 – demararea plății avansului aferent acestui an de cerere
    30 noiembrie 2023 – finalizarea plății avansului APIA;
    2 decembrie 2023 – demararea plăților finale pentru subvențiile aferente acestui an.