- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Auchan achită dividende de peste 80 de milioane de lei din profitul obţinut în România

06 Aug, 18:18 • Dobran Viorel
În 2023, profitul net al retailerului Auchan a atins 86,7 milioane de lei, de la 100,3 milioane lei în anul precedent. Afacerile locale au urcat de la 6,9 miliarde de lei la 7,2 miliarde lei.
Auchan achită dividende de peste 80 de milioane de lei din profitul obţinut în România

Auchan achită dividende substanțiale din profitul în România! Subsidiara locală a retailerul francez Auchan, cu peste 430 de magazine în România, va acorda dividende de 81,5 milioane de lei, din din profitul net al anului 2023 și diferența din rezultatul reportat, potrivit datelor Profit.ro.

Banii vor fi încasați de Monicole Exploitatiemaatschappij BV (Olanda) – 75% și Auchan Retail International – 25%.

Cum poți deveni patron la Auchan. Ce condiții trebuie să îndeplinească antreprenorii

În 2023, profitul net al retailerului a atins 86,7 milioane de lei, de la 100,3 milioane lei în anul precedent. Afacerile locale au urcat de la 6,9 miliarde de lei la 7,2 miliarde lei.

Numărul de angajați a scăzut la 7.012, de la 7.334 persoane. Retailerul are în porto­foliu peste 430 de magazine, cuprinzând 33 de hipermarketuri, 7 supermarketuri și aproape 400 de magazine de ultra-proximitate MyAuchan, din care majoritatea în stațiile Petrom, cât și magazinul online auchan.ro.

O femeie a câștigat zeci de mii de euro în urma unui proces cu Auchan

Nu toate sunt bune şi frumoase la retailerul amintit. O clujeancă a dat în judecată Auchan și Ceetrus România. După un lung proces, femeia cu nevoi speciale și-a primit dreptatea în instanță.

A reușit să dea o mână de ajutor întregii comunității din județ care se confruntă cu astfel de situații, dar și să primească o sumă importantă, cu titlu de daune morale. Comerciantul va fi obligat, prin lege, să aducă o serie de modificări sediului său.

Auchan schimbă tactica! După supermarketuri, francezii intră și pe piața magazinelor de cartier în 2024

Auchan are de achitat daune morale și cheltuieli de judecată

Gigantul Auchan are de achitat 10.000 de euro, respectiv 50.000 de lei către femeia din Cluj care nu a putut să intre în magazin. Fiind în scaun cu rotile, nu avea nici rampă specială, nici ajutor din partea angajaților.

În ce priveşte cuantumul posibilelor despăgubiri acordate, nici sistemul legislativ românesc şi nici normele comunitare nu prevăd un mod concret de evaluare a daunelor morale, iar acest principiu, al reparării integrale a unui astfel de prejudiciu, nu poate avea decât un caracter estimativ, fapt explicabil în raport de natura neeconomică a respectivelor daune, imposibil de a fi echivalate bănesc.

Având în vedere toate criteriile expuse anterior, raportat la prejudiciul suferit efectiv de reclamantă care este o femeie tânără ce se deplasează cu ajutorul scaunului rulant şi care a fost iniţial împiedicată să frecventeze centrul comercial, iar ulterior indusă în eroare şi pusă în situaţii degradante de a apela la angajaţii pârâtelor pentru a deschide uşi şi a parcurge traseele descrise precedent, instanţa apreciază că suma de 50.000 lei reprezintă o indemnizaţie adecvată şi echitabilă pentru compensarea suferinţelor reclamantei”, se arată în decizie.

La calcul se adaugă încă 2.000 de euro, respectiv 10.000 de lei, cu titlul de cheltuieli de judecată. În total, clujeanca are de încasat 12.000 de euro, 60.000 de lei, în urma procesului.

Auchan este obligat să facă o serie de schimbări majore

Conform deciziei luată de magistrați, Auchan are următoarele obligații:

  • să adapteze circulația verticală între fiecare dintre nivelele Centrului comercial Auchan Iris (demisol, parter şi etaj) prin amenajarea de trasee accesibile utilizatorilor de scaun rulant în zona fiecărei dintre cele două intrări principale, în imediata apropiere a scărilor şi trotuarelor rulante existente, care să fie integrate în sistemul de circulaţie obişnuit din interiorul construcţiei, prin instalarea a câte unui ascensor accesibil pentru utilizatorii de scaun rulant, în conformitate cu normele tehnice din NP 051-2012;
  • să plătească suma menționată anterior.
  • să respecte în continuare normele tehnice prevăzute la cap. IV Secţiunea 6 din NP 051-2012, privind amenajarea locurilor de parcare;

Eurostat confirmă indirect profitul Auchan şi al altor mari retaileri: România a avut cea mai mare creștere a vânzărilor cu amănuntul din UE

Volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 0,1% în Uniunea Europeană şi a scăzut cu 0,3% în zona euro, în iunie, comparativ cu perioada similară din 2023, iar România a avut cel mai semnificativ avans, potrivit datelor Eurostat, citate de Agerpres.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în iunie, comparativ cu perioada similară din 2023, s-a înregistrat în România (10,2%), Luxemburg (7,9%) şi Croaţia (5,4%) iar cele mai semnificative scăderi au fost în Belgia (minus 7,3%), Estonia (minus 4,1%) şi Austria (minus 3,9%).

În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au scăzut cu 0,5%, în timp ce vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 0,7%, iar cele de combustibili auto cu 0,5%.

Volumul comerţului cu amănuntul a scăzut cu 0,3% în zona euro şi cu 0,1% în Uniunea Europeană, în iunie, comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans de 0,1% atât în UE cât şi în zona euro.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în iunie, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în România (1,8%), Bulgaria (1,4%) şi Danemarca (1%), cele mai semnificative scăderi fiind în Croaţia (minus 2,7%), Austria (minus 2,3%), Letonia şi Lituania (ambele cu minus 1,7%).

În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au scăzut cu 1%, cele de produse non-alimentare au rămas stabile, în timp ce vânzările de combustibili auto au crescut cu 0,6%.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în România volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 0,9%, în iunie 2024, comparativ cu luna anterioară, datorită avansului înregistrat la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,7%) şi la vânzările de produse nealimentare (+0,3%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 0,8%.

Ca serie ajustată, s-a majorat, pe ansamblu, cu 1,9%, datorită creşterii înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4,4%), vânzările de produse nealimentare (+1,9%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,1%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna iunie 2024, comparativ cu luna iunie 2023, a înregistrat o apreciere, pe ansamblu, de 9,4%, datorită creşterii consemnate la vânzările de produse nealimentare (+11,9%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,7%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,2%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 10%, datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+13,3%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule.

Tags: