- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

„Săptămâna verde” fără finanțare. Ministerul Mediului a tăiat 400 de milioane de lei din buget

01 Feb, 22:01 • Bumbeneci Diana
Un nou eşec în Educaţie. Suma din proiectul "Săptămâna verde este de circa cinci ori mai mică față de cea anunțată inițial.
„Săptămâna verde” fără finanțare. Ministerul Mediului a tăiat 400 de milioane de lei din buget

Ministerul Mediului va aloca suma de 100 de milioane de lei pentru finanțarea în școli a programului „Săptămâna verde”, timp de doi ani, 2024 și 2025. Decizia este prevăzută în cadrul unui proiect de hotărâre de guvern, pus în consultare publică. Pentru acești doi ani, suma alocată este de cinci ori mai mică față de cea anunțată inițial.

„Săptămâna verde” fără finanțare

În luna iulie 2023, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că „100 de milioane de euro de la Ministerul Mediului vor merge în școlile din România” și că vor fi folosiți pentru finanţarea “Săptămânii verzi”.

În prezent însă, suma coboară la 100 de milioane de lei, practic este doar a cincea parte din ce era anunțat atunci.

În acest sens, în situația în care toate școlile din România vor aplica pentru aceste fonduri, luând în considerare că sunt mai bine de 2,9 milioane de elevi înscriși în unitățile de învățământ din România, fiecărui elev i-ar veni suma de 34 de lei pentru activitațile din Săptămâna verde.

Mai mult decât atât, având în vedere că finanțarea este pentru doi ani, un elev ar primi 17 lei pe an pentru Săptămâna Verde.

Iulian Cristache, președintele Federației Părinților, susține că Ministerul Educației trebuie să găsească finanțare pentru aceste activități și că activitățile în afara orele de curs îi ajută pe elevi să se dezvolte mut mai mult.

Săptămâna verde în școli
Săptămâna verde în școli

Ai mai putea citi: Anunț final în 2024. Aceasta este data la care centralele pe gaz se interzic oficial

Pentru că tocmai s-a discutat proiectul structurii anului școlar 2024-2025 și noi am transmis punctele de vedere al părinților, care făceau referire la aceste activități, care se pare că în unele unități de învățământ sunt două săptămâni pierdute.

Este nevoie de finanțare. Sigur că sunt niște platforme online care pot să ajute acolo unde managerul unității de învățământ, respectiv cadrele didactice nu au experiența necesară să facă astfel de activități.

Dar oricât de mult ne-am dori noi să facem astfel de activități într-o unitate de învățământ, nu se compară cu experiența ieșirii dintr-un cadru școlar să te duci pentru activități extrașcolare, astfel încât să facem diferența între teorie și practică, lucru pe care noi îl arătăm întotdeauna la nivelul părinților.

Adică poți să faci niște experiențe plăcute într-un cadru natural, dar pentru acest lucru ai nevoie într-adevăr de finanțare. Acum, eu vreau să fiu sincer și nu știu, n-am urmărit postările domnului ministru. Dacă a spus 100 de milioane de euro, 100 de milioane de euro sau 100 de milioane de lei, nu știu. Este treaba domniei sale.

Cert este că la nivel la nivel național, la nivel de Guvern, Ministerul Educației, care este portofoliul din Guvernul României, trebuie să găsească finanțare pentru aceste activități, pentru că altfel nu facem altceva decât să mai pierdem două săptămâni în fiecare an”, a declarat Iulian Cristache, la Antena 3 CNN.

Află și: Mai mulți români riscă să piardă pensia dacă nu depun acest document. Ce prevede Legea Pensiilor 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult