- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bursa de la Bucuresti este blocata in lipsa de tendinta. Banca Centrala a SUA a dezamagit, China gafaie greu in inundatii

11 Aug, 11:16 • marius.balasoiu
Nici macar o cotatie nu crestea la o ora de la deschiderea Bursei de Valori Bucuresti. "Nu exista date" spunea site-ul BVB la capitolul "cresteri dupa pret". Pentru ca nu exista nici o tendinta credibila, operatorii sunt mai tentati sa vanda, sub influenta vestilor descurajante venite din America si din China.
Bursa de la Bucuresti este blocata in lipsa de tendinta. Banca Centrala a SUA a dezamagit, China gafaie greu in inundatii

Nici vanzarile nu sunt ordonaste cu mare convingere, ci mai degraba din prudenta. Lichiditatea (valoarea tranzactiilor) abia se apropia de nivelul de trei milioane lei (704.000 euro). Piata pare blocata din cauza lipsei unei tendinte credibile. Si daca preturile nici nu cresc (macar pe termen mediu) si nici nu cresc, nimeni nu stie cu adevarat pe ce sa mizeze.

„Absenta unei tendinte este un fenomen deja bine instalat pe piata. Cei ce nu au investesc nu vad nici un sens pentru care ar face-o, iar cei ce sunt in piata nu nu stiu ce sa faca. Orice tendinta ar debloca piata”, a declarat Florin Ilie, seful departamentului de piata de capital al ING Bank sSucursala Bucuresti, pentru DailyBusiness.ro. ING Bank este al saselea cel mai mare intermediar pe piata de la Bucuresti, dedicat mai ales investitorilor mari si mijlocii, mai cu seama straini.

Lipsa de tendinta este accentuata de evolutia pietelor externe. Mesajul dat aseara de conducerea Federal Reserve, (banca centrala a SUA), nu a fost incurajator.

Sefii dolarilor au spus ca vor stimula economia in „pasi mici”. Asa ca America a inchis pe rosu, iar Europa a fost si mai descurajata de problemele Chinei cu inundatiile, care duc la cresterea inflatiei si incurca socotelile.

La o ora de la deschiderea sesiunii de tranzactionare la Bucuresti, cele mai bune „prestatii” erau ale actiunilor OMV Petrom, ale Bancii Comerciale Carpatica, Socep si ale altor cateva companii mai putin lichide, care inregistrau o „crestere zero”. Indicii aveau pierderi relativ mari.

Societatile de investitii financiare (SIF) se depreciau cel mai mult. BET FI, indicele dedicat SIF-urilor, pierdea 1,49%, pana la 22.697 puncte. Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), scadea cu 1,20%, pana la 469 puncte.

Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), este la 3.005 puncte, cu 0,87% mai mic decat a fost la sfarsitul zilei de ieri. Iar indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile), este de 5.096 puncte, cu 1,22% sub valoarea de inchidere de ieri.