- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cum au reacționat piețele financiare după ce FED a majorat rata dobânzii cu doar 0,25%. Decizia și declarațiile lui Jerome Powell au creat un efect „bullish”

02 Feb, 19:15 • Stefan Simion
Miercuri, Federal Reserve (FED) a majorat rata dobânzii cu 0,25%, iar declarațiile lui Jerome Powell au provocat mult entuziasm în piețele financiare. Internauții au început să se întreacă în noi prognoze - praguri pentru cei mai importanți indici din piața bursieră. respectiv pentru noile rezistențe pe care le-ar putea atinge Bitcoin (BTC).
Cum au reacționat piețele financiare după ce FED a majorat rata dobânzii cu doar 0,25%. Decizia și declarațiile lui Jerome Powell au creat un efect „bullish

Piețele financiare au fost „bullish” miercuri, 1 februarie 2023, după ce Jerome Powell, șeful FED (Băncii Federale Americane) a anunțat majorarea ratei dobânzii cu 0,25%. Oficialul american a răspuns la toate întrebările jurnaliștilor și a dat mai degrabă impresia că este optimist vizavi de economia SUA, în contextul conglomeratului de crize ce se manifestă la nivel global, declanșat odată cu perioada COVID.

Jerome Powell și-a exprimat speranța că recesiunea poate fi împiedicată, iar cu ajutorul politicilor FED, inflația ar putea reveni la 2%, deci la nivelul de dinainte de explozia din 2021. Totuși, pe termen mediu și lung, bancherul nu vede o relaxare a politicii ratei dobânzii.

Piețele financiare au reacționat rapid, în urma ședinței lunare a FED. Dacă vorbim despre piața crypto, euforia a fost puternică: Bitcoin a crescut cu aproximativ 4%. A urcat de la 23.000 de dolari/unitate, la 24.000 de dolari/unitate, iar valoarea Ethereum s-a apreciat cu peste 6%. Astfel, a ajuns la peste 1.670 de dolari/unitate.

În ceea ce privește indicele S&P 500, acesta s-a apreciat cu 1,4%, iar Nasdaq cu 2,9%.

„Inflația a scăzut oarecum, dar rămâne ridicată (…)

Având în vedere perspectivele noastre, nu vom reduce ratele în acest an, dacă perspectivele noastre nu se vor îndeplini”, a precizat Jerome Powell.

 

SUA. Istoricul ratei inflației

 

Toți cei 12 membri ai Comitetului Federal pentru Piața Deschisă au votat pentru majorarea ratei dobânzii.

Inflația anuală din SUA a fost de 8% în 2022, de 4,6% în 2021, 1,2% în 2020, 1,8% în 2019 și 2,4% în 2018.

Miercuri, Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor pe termen scurt cu un sfert de punct procentual. Astfel, rata de referință a ajuns la cel mai ridicat nivel din octombrie 2007, de la 4,50% la 4,75%.

Astfel, în social media au apărut declarații care mai de care mai optimiste printre investitori. Cei mai curajoși crypto-influenceri așteaptă un Bitcoin la peste 40.000 de dolari per unitate în 2023.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult