- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Fondul Proprietatea anunță dividende generoase în ciuda pierderilor contabile. Câștigul investitorilor ar putea ajunge la 12%

26 Mar, 10:11 • Adrian Popovici
Franklin Templeton, compania care administrează Fondul Proprietatea (FP), va propune acționarilor în următoarea Adunare Generală un dividend brut de 0,06 lei/acțiune, care ar genera un randament de 11,7%.
Fondul Proprietatea anunță dividende generoase în ciuda pierderilor contabile. Câștigul investitorilor ar putea ajunge la 12%

Fondul Proprietatea convoacă o Adunare Generală Extraordinară în care le cere acţionarilor să avizeze planul distribuirii unui dividend brut de 0,06 lei pe acţiune din profiturile din anul 2023, asta după cea anul fondul de investiții s-a confruntat cu pierderi semnificative de licihidăți. Propunerea este condiţionată de aprobarea acoperirii din diverse elemente ale rezultatului reportat, a pierderii contabile de 904 milioane de lei din anul precedent, anunță Profit.ro.

„Aprobarea începerii plăţii dividendelor la data de 7 iunie 2024 (Data Plăţii acestei AGOA astfel cum este definită la punctul 9 al acestei AGOA) către persoanele înregistrate ca acţionari ai Fondului Proprietatea la data de 17 mai 2024 (Data de Înregistrare, astfel cum este definită la punctul 9 al acestei AGOA). Acţiunile proprii nu conferă dreptul de a încasa dividende”, le-a transmis Fondul Proprietatea acționarilor.

Compania financiară americană Franklin Templeton, în calitate de administrator unic al Fondului Proprietatea (FP), cere convocarea pentru data de 30 aprilie a Adunările Generale ale Acționarilor, pentru o serie de pași care ar permite o nouă distribuție de cash, în pofida pierderii contabile afișate pe anul trecut.

Te-ar putea interesa și: O veste de amploare! Fondul Proprietatea a luat decizia de a-și vinde toate acțiunile la Engie pentru suma de 432 de milioane de lei!

Fondul Proprietatea
Fondul Proprietatea

Ce dividende vrea să distribuie Fondul Proprietatea?

Pe masa Adunării Generală Extraordinară a Acționarilor va ajunge un vot privind reducerea cu 1,10 miliarde lei a capitalului social, la 1,85 miliarde lei, de la 2,95 miliarde lei, prin anularea unui număr de 2,11 miliarde acțiuni proprii obținute în cadrul programului de răscumpărare. În urma acestei operațiuni de reducere a capitalului social, Fondul Proprietatea ar urma să aibă un număr de 3,55 miliarde acțiuni cu o valoare nominală de 0,5200 lei/acțiune.

Tot în această întâlnire se va discuta și reducerea cu 57,10 miloane lei a rezervei legale, la 589,55 milioane lei, de la 646,65 milioane lei. În plus, acționarii vor vota și trecerea sumei din această diminuare la rezultatul reportat. Într-o a 2-a etapă, Fondul Proprietatea ar urma să-și reducă rezerva legală cu 219,69 milioane lei, la 389.87 milioane lei, de la 589,55 milioane lei.

Dacă în urma acestor operațiuni elementele rezultatului reportat ar compensa pierderea contabilă în valoare de 904,10 milioane de lei, Fondul ar putea acorda un dividend brut special de 0,06 lei pe acțiune, cu un randament de aproape 12%, data plății la 7 iunie. Calculat la nivel net și raportat la ultimul preț de închidere de 0,5090 lei pe acțiune al titlurilor cu simbolul FP, acest lucru ar oferi acționarilor un randament de 10,84%.

Citește și: Marcel Boloș: Ministerul Finanțelor se opune vânzării acțiunilor deținute de Fondul Proprietatea la unele dintre cele mai mari firme din țară. Ce planuri are ministrul