Nasdaq este interesat de extinderea in afara SUA, pe fondul tendintei de consolidare a pietei, atat in Europa, cat si in pietele de capital asiatice, relateaza Bloomberg.
Prin aceasta tranzactie, sustinuta de consiliul de administratie al OMX si principalii actionarii ai ambelor companii, Nasdaq ofera 0,502 actiuni Nasdaq pentru actiunile OMX, al cincilea mare operator bursier din Europa, totalizand 25,1 miliarde coroane suedeze.
Tranzactionarea actiunilor celor doua companii a fost suspendata in cursul zilei de joi.
Nasdaq s-a aflat sub presiune pentru a finaliza aceasta tranzactie dupa ce preluarea grupului bursier London Stock Exchange a esuat in februarie.
Nasdaq si OMX au precizat ca directorul executiv al Robert Greifeld va conduce noua companie, ce va fi numita Nasdaq OMX Group, iar presedintele OMX, Robert Bocker, va fi noul presedinte adjunct al grupului astfel format.
Conform anuntului comun al celor doua companii, actionarii Nasdaq vor detine aproximativ 72% din noua companie, iar Nasdaq OMX Group va avea o capitalizare pe piata de aproximativ 7,1 miliarde dolari (5,28 miliarde euro), relateaza presa internationala.
Tendinta de consolidare in industria bursiera este alimentata de necesitatea de a oferi investitorilor posibilitatea de a realiza schimburi pe plan transfontalier, de presiunea pentru reducerea tarifele de tranzactionare si de aparitia de tehnologie de noua generatie, ce au fortat scaderea preturilor.
Una din marile provocari cu care sunt confruntate bursele o reprezinta o directiva europeana MiFID (Directiva privind Pietele de Instrumente Financiare), care, conform analistilor, va avea drept efect atragerea lichiditatii din sectorul bursier catre sectorul bancar, iar bancile vor putea sa isi creeze propriile platforme de tranzactionare asemanatoare burselor.
Uniunea Europeana va schimba, din 1 noiembrie, reglementarile pietei financiare astfel incat noile reguli sa permita intermediarilor, caselor de brokeraj sau burselor de valori sa faca tranzactii in teritoriul oricarui stat membru.