- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

O saptamana bursiera perfecta. Mai precis, cu de toate. Exprima toate durerile si sperantele saptamanii care urmeaza

06 Aug, 20:10 • marius.balasoiu
Saptamana 2 - 6 august la Bursa de Valori Bucuresti a avut tot ce ii trebuie ca sa se incadreze perfect in portretul robot al unei piete cu volatilitate mare, lipsita de tendinta, cu o lichiditate mica, in usoara crestere, dar putin sustenabila.
O saptamana bursiera perfecta. Mai precis, cu de toate. Exprima toate durerile si sperantele saptamanii care urmeaza

– Cresteri de cotatii medii de peste 5% (unii indici).

– Scaderi de cotatii medii de aproape 2% (alti indici).

– Incercarea de a consolida nivele superioare de preturi.

– Marcari de profit (vanzari pentru incasarea profitului) si teama de scadere la preturile anterioare.

– Lichiditate de aproape sapte milioane de euro intr-o zi (pe scadere de preturi la companii industriale).

– Lichiditate de aproape sapte milioane de euro pe crestere de preturi, dar la societatile de investitii financiare (SIF).

– Tranzactii cu titluri de stat cu un total de peste cinci milioane de lei, dar numai doua si indicand un anume disconfort fata de situatia economiei romanesti.

– Testarea cu succes (temporar) a unor „rezistente” (piedici identificate de analisti in fata unor tendinte de crestere).

Acesta este portretul robot al saptamanii 2 – 6 august. Ce i-a lipsit acestei saptamani, sau ce i-ar trebui saptamanii 9 – 13 august ca sa fie imaginea perfecta a pietei din aceasta vara?

„Nu vad nimic spectaculos pentru saptamana viitoare (9- 13 august, n.r.). Ne lipsesc tocmai tranzactiile regulate, pe piata principala. Ne trebuie o medie lichiditatii de cel putin 10 milioane de euro pe zi, pe piata „regular”, acolo unde au acces clientii de retail, nu pe piata tranzactiilor speciale, unde vin fondurile de investitii „, a declarat Rares Nilas, directorul general al societatii de brokeraj BT Securities, pentru DailyBusiness.ro. BT Securities face parte din grupul Bancii Transilvania si este una dintre cele mai mari case de brokeraj dedicate investitorilor mici si mijlocii (de retail).

Lichiditatea scazuta a fost, de fapt, cea care a favorizat miscarile mari de preturi. „Cand ai o piata de doua – trei milioane de euro, orice ordin mai mare amplifica variatiile de preturi. De aceea fara 10 milioane de euro zilnic, in medie, nu vom intra pe radarul fondurilor mari de investitii”, spune Rares Nilas, facand aluzie la faptul ca evolutiile la BVB depind de prezenta fondurilor straine de investitii.

„Nu avem o structura de piata favorabila. Nu sunt destui emitenti de valoare, nu sunt implementate conditii tehnice si tehnici de tranzactionare favorabile, cum sunt conturile globale si imprumutul de actiuni. Ce faci daca intra un fond de investitii in piata o zi, cumpara de cateva milioane de euro si apoi sta cu pachetul asta… pana cand ninge”, spune directorul BT Securities. Brokerul adauga o comparatie: „la Bursa in Budapesta astazi (vineri, n.r), numai pe actiunile OTP Bank s-au facut tranzactii de 15 milioane de euro”.

In toata saptamana 2 – 6 august, la BVB s-au facut tranzactii de numai 20,5 milioane de euro, dar s-a inregistrat totusi o lichiditate zilnica medie de 4,1 milione de euro, peste media acestei veri, in care au fost numeroase zilele cu tranzactii pe jumatate mai putin valoroase.

Totodata, preturile au crescut de vineri 30 iulie, pana vineri 6 august, in medie, cu 1,9 – 3,3%.

„Tendinta de crestere a bursei romanesti in ultima saptamana s-a inscris in contextul de diminuare a perceptiei de risc sistemic, in urma testelor de stres aplicate la nivelul bancilor europene”, ne spune expertul in piete de capital Cristian Tudorescu.

Fostul analist al casei de brokeraj Vanguard Securities crede ca auspiciile pietelor externe sunt favorabile, dar nu suficiente pentru o tendinta de crestere.

„Pietele internationale au acordat credit informatiilor comunicate de autoritatile europene, chiar daca exista inca semne de intrebare privind puterea de stres a unora dintre ipotezele luate in considerare. Este posibil ca in saptamana urmatoare sa avem o evolutie in interval a bursei noastre, sau o tendinta usor descendenta. Cel putin pe termen scurt, pare ca trendul de apreciere a cotatiilor se epuizeaza”, spune Cristian Tudorescu.

BET FI, indicele dedicat SIF-urilor, a inrgistrat cea mai mare crestere vineri 6 august, fata de 30 iulie, cu 3,3%, pana la nivelul de peste 23.103 puncte. A cazut din nou sub „rezistenta” de la 23.580 de puncte, adica sub bariera identificata de analistii tehnici in fata reluarii cresterii. Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de companii de la BVB (inclusiv SIF-urile), a castigat 2,2%, pana la 477 puncte. Indicele compozit BET C, al tuturor actiunilor (mai putin SIF-urile), a crescut cu 2,3%, pana la 3.032 puncte. Indicele BET, al celor mai importante 10 actiuni (mai putin SIF-urile), a adaugat 1,9% la valoarea de inchidere de vineri 30 iulie, ajungand la 5.169 puncte.