- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât a ajuns să coste la piaţă un kilogram de roşii româneşti. Mulţi au rămas şocaţi de noile prețuri înainte de Rusalii

02 Jun, 08:50 • Cornel Ghimeșan
Lanțul de scumpiri se mărește de la o zi la alta în Romnânia. În piețe și în magazine, legumele se vând la prețuri ridicate, pe care puțini români și le mai permit. În acest context, după multe luni de așteptare, producătorii au adus pe tarabele din piețe primele roșii româneşti, care sunt însă mai scumpe ca niciodată.
Cât a ajuns să coste la piaţă un kilogram de roşii româneşti. Mulţi au rămas şocaţi de noile prețuri înainte de Rusalii

Cât a ajuns să coste la piaţă un kilogram de roşii româneşti. După ce,în ultimele luni, roșiile din import au ocupat primul loc în topul celor mai scumpe alimente, prima recoltă de tomate românești din acest an se vinde la preț puţin mai mari ca cele de anul trecut. De exemplu, în Botoșani, trei dintre producătorii care au fost incluși într-un program de susținere a producției de roșii în spații protejate au cules prima recoltă din acest an,iar prețul unui kilogram de roșii românești costă 20 de lei, anunţă Botoșăneanul.

Cât a ajuns să coste la piaţă un kilogram de roşii româneşti

În Capitală, preţurile sunt şi mai mari, puțini fiind bucureștenii care îşi permit roșii românești. Prețurile acestor legume, atât de apreciate de către români, rămân în continuare extrem de mari. De exemplu, în Piața Veteranilor din Cartierul Militari, un negustor vinde roșiile cu 25 de lei kilogramul. Are însă și prețuri mai mici, de 18 lei, dar pentru roșii mai micuțe.

Principalele motive pentru care agricultorii au fost nevoiți să își mărească prețurile au fost cheltuielile combustibilului pentru utilaje și cu încălzirea solariilor. „Noi preconizăm un preț de 33 de lei pe kilogram, nu mai mult, pentru că trebuie să avem și clienți. Noi având o roșie cu gust, sănătoasă, nu avem concurență cu ce vine din supermarketuri. E diferență foarte mare”, spune Mircea Tatu, un fermier, potrivit infofinanciar.ro.

Citeşte şi: Mare atenție, șoferi! Cei care încalcă această regulă riscă o amendă în valoare de 5.500 de lei

„În fiecare zi ştiu de unde au plecat tomatele în România şi de la cine, ştiu că acele roșii au fost verificate de Autoritatea Fitosanitară, pentru că este obligatoriu (…) sunt la ora actuală 20 de lei la fermier, 35 de lei şi 45 de lei. Sunt vârfurile de producţie”, declara Petre Daea, ministrul agriculturii, în urmă cu o lună.

În privința roșiilor, atenție la cele pe care le consumați. Specialiștii spun că trebuie evitate roșiile cu „moț”, fiindcă sunt cancerigene, din cauza substanțelor cu care sunt stropite. De asemenea, fiți precauți și la comercianții care pretind că au roșii ”românești”, căci trebuie să aibă o autorizație doveditoare.

Citeşte şi: Pensii 2023. Când își pot primi banii pensionarii pe care poștașul nu-i găsește acasă. Anunț de ultimă oră al ministrului Marius Budăi

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult