- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cât ne va costa factura la curent, în februarie. Veştile nu sunt deloc bune: „Cât salariul minim net pe un an de zile”

10 Oct, 15:25 • stefan.vlad
Cât ne va costa factura la curent, în februarie. Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), susține că românii care locuiesc la bloc și depind de sistemul centralizat de termoficare vor ajunge să plătească sume foarte mari, mai exact cât salariul minim net pe un an întreg.
Cât ne va costa factura la curent, în februarie. Veştile nu sunt deloc bune: Cât salariul minim net pe un an de zile

Cât ne va costa factura la curent, în februarie. Închiderea unor sisteme de termoficare din România va obliga românii să găseasă o altă sursă de încălzire şi anume cu energie electrică. Există orașe unde sistemele de termoficare sunt în prag de colaps și posibil să nu mai funcționeze în această iarnă.

Citeşte şi: Cum procedează vedetele din România ca să plătească facturi mai mici: „Am mai trecut prin asta pe vremea lui Ceauşescu, dar acum condiţiile sunt mult mai aspre”

Cât ne va costa factura la curent, în februarie

Vom realiza o simulare ce s-ar întâmpla în situația în care în această iarnă locuitorii unor apartamente vor fi obligați să apeleze la radiatoare și boilere electrice pentru a se încălzi sau a-și prepara apă caldă menajeră, urmare a opririi sistemului de încălzire centrală.

La aceste costuri se vor adăuga regularizările care se vor face la energia electrică în februarie 2023 care va determina necesitatea de a achita suplimentar următoarele sume, datorită faptului că se va depăși în anul 2022 consumul mediu lunar de 300 kWh fapt ce va determina recalcularea tuturor facturilor cu prețul mediu din piață sau prețul din contract (presupunem prețul de 2,5 lei/kWh):

a) Calculat pentru 12 luni

Apartament cu 2 camere – 13.566 lei

Apartament cu 3 camere – 17.917 lei

Apartament cu 4 camere – 22.100 lei

b) Calculat doar pentru lunile noiembrie – decembrie 2022 de încălzire electrică și preparare apă caldă

Apartament cu 2 camere – 6.528 lei

Apartament cu 3 camere – 8.636 lei

Apartament cu 4 camere – 10.676 lei

Locatarii blocurilor, care nu au sau vor rămâne fără energie termică, sunt puși în situația de a avea costuri lunare de 4 ori mai mari decât în anul 2021, dar vor ajunge și la o regularizare în luna februarie 2023 care poate însuma 12 salarii minime nete pe economie, adică o persoană singură care locuiește într un apartament de 4 camere ar trebui să – și dea tot salariul din anul 2023 doar pentru regularizarea la energie din luna februarie 2023”, transmite Dumitru Chisăliță pe asociatiaenergiainteligenta.ro.

Cum să reduci factura la energie electrică

Factura, indiferent de furnizor este motizul cel mai mare de stres al românilor în această perioadă. UE cere reducerea consumului de energie la orele de vârf, inclusiv în România, iar majoritatea ţărilor au trecut la planuri de raţionalizare ca în vremea de mult uitată a comunismului.

Nordicii au luat pături pentru funcţionari, iar Franţa, în conformitate cu un plan mai amplu, anunţă limite de temperatură de 19 grade Celsius în clădirile publice şi scăderea acesteia la 18 grade Celsius în zilele în care reţeaua este suprasolicitată.

Printre alte măsuri, statul va reduce şi consumul de apă caldă în toalete, va încuraja munca de acasă, iar funcţionarii publici care conduc vehicule guvernamentale vor fi obligaţi să-şi limiteze viteza la 110 kilometri pe oră. Între timp, 30 din cele mai mari 40 de companii din Franţa s-au angajat să reducă consumul de energie prin stingerea luminilor în clădirile nefolosite, limitând în acelaşi timp încălzirea şi aerul condiţionat.

România are un antrenament mai mare în ceea ce priveşte restricţiile de energie, dar tot sunt utile sfaturile pentru reducerea facturilor. De noi depinde să reducem consumul pentru a ne gestiona cât mai bine valoarea facturilor la energie, pentru că la nivel mondial, suntem într-o perioadă fără precedent, iar prețurile de achiziție ale energiei electrice și ale gazelor naturale înregistrează maxime istorice. Situația este amplificată și de conflictul din Ucraina.