- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ce câștig vom avea peste trei ani, dacă deschidem un depozit bancar cu 1.000 de lei: „Uitaţi-vă după bănci mari”

21 Mar, 22:10 • Toma Anca
Ce câștig vom avea peste trei ani, dacă deschidem un depozit bancar cu 1.000 de lei. Panica din sistemul bancar şi temerile unei crize precum cea din 2008 dau emoţii celor care au economii la bănci, dar specialiştii îi liniştesc. 
Ce câștig vom avea peste trei ani, dacă deschidem un depozit bancar cu 1.000 de lei: Uitaţi-vă după bănci mari

Ce câștig vom avea peste trei ani, dacă deschidem un depozit bancar cu 1.000 de lei. 11 milioane de români au depozite la bănci. 60.000 dintre aceştia au depus sume mai mari de 100.000 de euro, adică riscă să piardă bani în cazul unui faliment.

Dacă, Doamne fereşte, se întâmplă ceva cu banca, în maximum şapte zile ne primim banii înapoi, plus dobânzi, minus eventuale comisioane„, spune Irina Chițu, analist financiar.

„Uitaţi-vă după bănci mari, după bănci puternice, după bănci stabile. Experienţa din alte ţări – Elveţia, Statele Unite – arată faptul că băncile mari, cu riscuri sistemice, sunt salvate. Imediat se intervine, sunt ajutate”, precizează Adrian Asoltanie, consultant financiar.

Citește și: Românii încep să își cheltuie „banii pentru zile negre”. Din cauza inflaţiei de 15%, oamenii au început să-și consume depozitele bancare

Ce câștig vom avea peste trei ani, dacă deschidem un depozit bancar cu 1.000 de lei

Specialiştii spun că cea mai bună variantă este să diversificăm economiile, dacă vorbim de sume mari. „Singurul risc pe care îl avem ţinând economiile la bancă este acela ca randamentul să fie depăşit de inflaţie. Atât dobânda la titluri de stat, cât şi dobânda la depozite se situează undeva în jurul valorii de 8%, ceea ce este mult sub inflaţie. Recomand fondurile de investiţii care investesc total sau parţial în acţiuni. De regulă, acţiunile ne dau un randament care este apropiat sau chiar peste inflaţie”, a spus Alexandra Smedoiu, analist financiar.

În această perioadă incertă şi fluctuantă, trebuie să învăţăm să ne ferim de inflaţie. Să presupunem că avem o mie de lei pe care vrem să îi investim. În cazul unui depozit, după un an se vor strânge 84 de lei, iar după trei ani 230 de lei. Atenţie, însă! Din cauza unor comisioane, câştigul poate fi diminuat semnificativ. Pe de altă parte, sumele strânse în cazul titlurilor de stat sunt similare, însă acestea nu sunt impozitabile”, a declarat Greta Neagu, reporter Observator.

Cea mai avantajoasă dobândă din piaţă la depozitele în lei este de 9,3%. Totodată, românii mai au la dispoziţie o saptămână sa investească în titlurile de stat Tezaur, cu dobânzi anuale de până la 8% pe trei ani. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat că, începând cu 27 martie, donatorii de sânge vor avea o dobândă mai mare în noua emisiune de titluri Fidelis, de 7,7% pe un an şi că valoarea minimă a subscrierii scade de la 5.000 de lei la 500 de lei.