- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce români vor rămâne fără facilităţi fiscale. Marcel Boloş a anunţat noul plan de măsuri fiscal-bugetare

26 Jun, 12:49 • Cornel Ghimeșan
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor Publice, a declarat, luni, că renunţarea facilităților fiscale la anumite categorii profesionale este obligatorie. Acesta a mai precizat că eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor și interzicerea cumulului vor aduce economii semnificative la buget, iar ministerul lucrează în prezent la noul plan de măsuri fiscal-bugetare, care va fi prezentat curând.
Ce români vor rămâne fără facilităţi fiscale. Marcel Boloş a anunţat noul plan de măsuri fiscal-bugetare

Ce români vor rămâne fără facilităţi fiscale. „Vom veni curând cu rectificarea bugetară, pentru ca și măsurile care preced să își poată face efectul cel puțin începând cu 1 septembrie. Este limpede că avem nevoie de acest plan de măsuri fiscal-bugetare și ele vor fi prezentate curând. Continuăm cu această analiză mai ales pe zona de utilizare a fondurilor publice și de gestionare eficientă a banilor statului”, a spus Marcel Boloş. Ministrul a mai spus că, dacă se elimină pensiile speciale ale parlamentarilor, „impactul bugetar de acolo o să fie unul destul de semnificativ”, dar că „totul depinde de cum va ieși această lege” și că ministerul „nu a făcut un calcul exact”.

Citeşte şi: Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România salută listarea istorică a Hidroelectrica la BVB: ”Este o oportunitate uriaşă pentru piaţa de capital locală”

Ce români vor rămâne fără facilităţi fiscale

Acesta a mai precizat că renunţarea facilităților fiscale la anumite categorii profesionale este obligatorie, fiind vizate domeniile construcţiilor şi IT, aşa cum România s-a angajat România prin PNRR: „Restructurarea facilităților fiscale este obligatorie. Noi suntem acum în situația în care facilitățile fiscale le-am cam amestecat cu politicile sociale. Noi suntem susținătorii investițiilor și a stimulării prin sistemul de facilități fiscale a investițiilor aduse de mediul privat. Din acest punct de vedere, trebuie să schimbăm această paradigmă și să trecem spre acest mod de a acorda facilitățile fiscale pentru investiții pe care le atrage mediul privat. Vă spun drept că noi, așa cum am precizat, avem un amestec de facilități fiscale cu politici sociale. Sigur, politica socială se poate face prin intermediul programelor pe care Guvernul le are și din acest punct de vedere nu cred că ar trebui să le amestecăm atât de mult încât să generăm impactul de 75 de miliarde de lei”.

Citeşte şi: PSD insistă cu impozitarea progresivă. Câţi bani ar aduce la bugetul României conform unui studiu făcut de un ONG din Germania

„Urmează ca această săptămână să fie dedicată analizei pe cheltuieli. Restructurarea facilităților fiscale este obligatorie. Suntem în situația în care facilitățile fiscale le-am cam amestecat cu politicile sociale. Trebuie să schimbăm această paradigmă și să acordăm facilitățile fiscale pentru investiții pe care le atrage mediul privat. Impactul lor este de 75 de miliarde lei”, a precizat Marcel Boloş.

Schimbări fiscale importante la Sănătate: „De exemplu, unii plătesc, alții nu plătesc”

„Sunt tipuri de facilităţi fiscale care trebuie omogenizate în sensul în care, spre exemplu, regula că toată lumea plăteşte contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de sănătate să fie obligatorie pentru toţi care sunt în situaţia de a beneficia de aceste tipuri de stimulente şi ele să fie, până la urmă, cu impact economic şi cu impact asupra dezvoltării economice. Noi susţinem dezvoltarea economică, susţinem investiţiile şi vrem ca acest sistem de facilităţi fiscale să sprijine mediul de afaceri care aduce investiţii noi în economie. Prioritatea noastră este de a crea locuri de muncă, nu este doar un slogan, trebuie să facem din aceste facilităţi fiscale instrumente reale de a pune pe picioare şi a atrage cât mai mult volum de investiţii. (…) Nu este vorba de eliminarea lor, să nu înţelegem greşit. Nu am spus niciodată că le eliminăm, ci le restructurăm. Înseamnă că le regândim încât să fie aplicate după reguli unitare, cum am dat exemplul contribuţiei la asigurările sociale de sănătate – unii plătesc, alţii nu plătesc”, a mai transmis ministrul Finanţelor.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult