- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

PSD insistă cu impozitarea progresivă. Câţi bani ar aduce la bugetul României conform unui studiu făcut de un ONG din Germania

22 Jun, 10:49 • Andrei Alina
Friedrich Ebert Stiftung, o fundație a stângii germane, a prezentat miercuri un studiu care arată că introducerea în România a unui impozit progresiv moderat, mărirea impozitului pe dividende, eliminarea scutirilor din construcții, IT și agricultură și alte taxe pentru anumite sectoare ar fi soluția pentru a acoperi gaura bugetară și pentru a crește salariile profesorilor în acest an. Studiul a fost prezentat de Victoria Stoiciu, recent numită consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Marcel Ciolacu.
PSD insistă cu impozitarea progresivă. Câţi bani ar aduce la bugetul României conform unui studiu făcut de un ONG din Germania

PSD insistă cu impozitarea progresivă. Victoria Stoiciu, recent numită consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Marcel Ciolacu, a prezentat un studiu care se axează în principal pe scenarii privind cotele și pragurile pentru un impozit progresiv pe salarii, fără a fi luate în calcul alte venituri ale contribuabililor, alte măsuri de compensare a majorării taxării sau alte reforme fiscale sau măsuri de îmbunătățire a colectării la nivelul ANAF, scrie economedia.ro.

Studiul propune o serie de „reforme fiscale modeste”, pe termen scurt, care „ar permite finanțarea golului bugetar din prima parte a anului 2023 (20 miliarde RON) și un răspuns pozitiv la subfinanțarea învățământului reliefată de greva profesorilor (8 miliarde RON, 1,6 miliarde euro)”.

Citește și: Nicolae Ciucă surprinde pe toată lumea. Fostul premier al României explică de ce a explodat inflația din România. „O țară care produce atât de mult își importă propria producție ambalată mai bine”

Reformele propuse de studiu, precum introducerea unui impozit moderat progresiv, mărirea impozitului pe dividende, eliminarea scutirilor din construcții, un impozit de 1,2 la sută pe cifra de afaceri peste pragul de 1 miliard de lei pentru firmele din energie, 100 milioane lei pentru firmele din retail, toate firmele de jocuri de noroc, coborârea pragului la microîntreprinderi la 250.000 de euro, eliminarea scutirilor din IT, construcții și agricultură, ar aduce la bugetul de stat 38 miliarde de lei (7,6 miliarde de euro), conform inițiatorilor.

Citește și: Ce părere are Mugur Isărescu despre impozitul progresiv și cum explică gaura din buget de 20 de miliarde de euro

Studiul propune 4 scenarii de impozit progresiv pe salarii, care ar aduce de la 5 miliarde lei până la 15 miliarde lei la bugetul de stat.

De exemplu, în scenariul care ar aduce 15 miliarde lei la buget, studiul propune ca impozitul de 10% pe venit să fie menținut pentru salariile sub 3.000 lei brut (salariul minim din prezent), diferența peste 3.000 lei să fie impozitată cu 16% pentru suma cuprinsă între 3.000 lei și 115.000 lei, iar dacă salariul depășește nivelul de 115.000 lei brut, diferența să fie impozitată cu 19%.

Studiul nu propune însă o soluție pentru diminuarea contribuțiilor sociale, care sunt la cel mai înalt nivel din UE raportat la PIB. El nu propune, de asemenea, nici o altă soluție pentru creșterea veniturilor fiscale decât creșterea taxării și nici nu oferă o soluție pentru creșterea colectării taxelor la buget.

Cornel Ban, economistul care a elaborat studiul, afirmă însă că acesta „trebuie privit ca paracetamol și leucoplast”, că „vorbim de o ambulanță, nu de o reformă” și chiar și cu aceste propuneri de reformă România va rămâne în continuare „o țară cu sistem fiscal la limită, se va târâ în continuare comparativ cu vecinii din grupul Vișegrad”.

El subliniază totodată, că oricât de progresiv ar fi impozitul introdus, această măsură nu poate aduce mai multe de 20 de miliarde de lei la bugetul de stat.

Victoria Stoiciu a declarat pentru Economedia că, deși susține ideea impozitului progresiv, personal nu este de acord cu pragurile de salarii incluse în studiu.