- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Ce rușine! Românii se consideră cei mai educați din punct de vedere financiar din Europa, dar datele oficiale arată că sunt ultimii, de fapt

21 Jul, 21:47 • Stefan Simion
Cifre rușinoase pentru România. Cetățenii țării noastre sunt pe ultimul loc din Europa din punctul de vedere al educației financiare, arată cel mai recent studiu. 
Ce rușine! Românii se consideră cei mai educați din punct de vedere financiar din Europa, dar datele oficiale arată că sunt ultimii, de fapt

Românii sunt pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește educația financiară. În schimb, sunt primii atunci când vine vorba despre supraaprecierea cunoștințelor financiare, potrivit datelor Eurobarometru.

Rezultatul cunoștințelor financiare este calculat ca număr de răspunsuri corecte la cele cinci întrebări de cunoștințe financiare stabilit de Eurobarometru. În medie, în întreaga UE, 26% dintre respondenți au un scor ridicat în ceea ce privește cunoștințele financiare, cu patru sau cinci răspunsuri corecte, 50% au un scor mediu, cu două sau trei răspunsuri corecte și 24% un scor scăzut, deci cu 0-1 răspunsuri corect.

Care sunt statele din Europa cele mai educate atunci când vine vorba despre chestiuni din sfera financiară

Statele cu cei mai educați cetățeni din punct de vedere financiar sunt Olanda (43%), Danemarca (40%), Finlanda (40%) și Estonia (39%).

Cetățenii cu cele mai slabe cunoștințe financiare sunt din următoarele state: Cipru (30%), România (30%), Grecia (29%) și Portugalia (28%).

În țara noastră, doar 13% dintre respondenţi care au răspuns corect la patru sau cinci din întrebările din Eurobaro­metru. Un procent de 57% dintre români au răspuns corect la două sau trei întrebări, în timp ce 30% fie nu au răspuns la nici măcar o întrebare, fie au răspuns corect la una singură.

Românii sunt cei mai neștiutori, dar se consideră „buricul pământului”. Nu cunosc aproape nimic despre bani, deci nici nu-i au

Totuși, românii au o părere foarte bună despre ei. 51% dintre respondenți descriu cunoștințele lor generale despre chestiuni financiare drept „foarte ridicate” sau „destul de ridicate” în comparație cu alți adulți din țara lor. Din acest punct de vedere, suntem primii la nivelul UE. Din acest punct de vedere, România este urmată de Franța (42%), Polonia (40%) și Finlanda (39%), unde aproximativ patru din zece respondenți își descriu cunoștințele financiare ca fiind „foarte ridicate” sau „destul de ridicate” în comparație cu alții, informează EconoMedia.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult