- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Jumătate din terenurile agricole din România sunt date în arendă! Comparativ cu alte țări, românii primesc bani în batjocură. În Olanda și Italia 1 hectar este arendat cu 800 de euro, în timp ce la noi se oferă maxim 100 de euro

06 Mar, 09:11 • Bumbeneci Diana
Arenda medie în România a fost de 100 euro/hectar în 2020, în timp ce arenda în Olanda sau în Italia ajunge la 800 de euro. Cu toate acestea însă, țara noastră a arendat jumătate dintre terenuri, iar veniturile totale raportate la ANAF pe 2022 ar fi de aproximativ 2 miliarde de lei.
Jumătate din terenurile agricole din România sunt date în arendă! Comparativ cu alte țări, românii primesc bani în batjocură. În Olanda și Italia 1 hectar este arendat cu 800 de euro, în timp ce la noi se oferă maxim 100 de euro

În ultimii ani, arenda medie a fost de 100 de euro pe hectar, după cum arată datele Eurostat, conform datelor declarate la Agenția Națională de Administrare Fiscală au fost de aproximativ 4,4 milioane de hectare de teren agricol arendate. Cu toate acestea însă, conform ZF, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură nu deține informații cu privire la numărul de contracte de arendă.

Românii primesc prețuri mizere pentru arendă

Aproximativ 4,4 milioane de hectare de teren sunt date în arendă, adică jumătate din terenurile agricole din România, iar pro­prietarii încasează în medie 100 euro/ha, dar în Ita­lia sau Olanda arenda medie este de 800 de euro/ha, conform ultimelor date de la Eurostat.

Ai mai putea citi: Românii se întreabă dacă pot obține fonduri europene pentru achiziția unui teren agricol! Un specialist lămurește problema

În România, suprafaţa arendată este jumătate din suprafaţa agricolă. Cuan­tumul arendei a crescut şi în România de-a lungul anilor, la o medie de 100 euro/ha, con­form statisticilor Eurostat, dar rămâ­nem în con­tinuare la coada clasamentului. Astfel, la o medie 100 euro/ha, luând în cal­cul venitu­rile brute din contractele de aren­dă de la ANAF, avem 4,37 milioane de hec­tare date în arendă“, spune Ioana Arsenie, strateg fianciar în cadrul Trusted Advisor.

Potrivit sursei citate, suprafaţa de teren agricol de la nivel na­ţional este de 13,5 milioane de hectare, dar a­ceasta nu este lucrată în totalitate. În acest context, consultantul Ioana Arsenie, care are o expe­rienţă de aproape 10 ani şi în zona de fi­nanţe din agrobusiness, a luat în calcul doar supra­fa­ţa lucrată efectiv.

Productivitatea redusă circa 4 t/ha pen­tru grâu la nivel de medie naţională poa­te să justifice de ce arenda este atât de redusă comparativ cu ţările din vest (de e­xem­plu, în Italia media arendei este 837 euro/ha, iar în Olanda de 824 euro/ha – n. red.). Există excepţii şi în România, adică sunt valori ale arendei ridicate, pe terenuri comasate, acolo unde managementul fer­mei se face la nivel profesionist şi avem performanţă, din care rezultă productivitate şi profitabi­litate“, a afirmat Ioana Arsenie.

Teren în arendă
Teren în arendă

Cum se impozitează veniturile în arendă? Ei bine, în prima etapă se reţine la sursă 10% de către plătitorii de venit, însă aceasta după aplicarea cotei forfetare de 40%. Mai exact, datorită deducerii din baza de calcul, impozitul real este în cuantum de 6% din venitul brut din arendă, a explicat Ioana Arsenie.

Compania care ia teren în arendă şi plăteşte 100 de lei, de exemplu, conform contractului, de fapt, net plăteşte 94 de lei. Arendaşul declară şi plateşte lunar impozitul reţinut pentru contractele de arendă. Aplicarea cotei forfetare de 40% era valabilă şi pentru chiriile de casă, de exemplu, dar s-a scos de la 1 ianuarie 2023”, mai anunță sursa citată.

Vezi și: Schimbare majoră în România! Se scumpesc terenurile agricole, în plină criză economică

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult