- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Oamenii puternici din China joacă dur! Nu vor să piardă locul câștigătorului, așa că se pun la curent și cu producția de baterii electrice și intră pe teritoriul Europei

09 May, 18:43 • Constantin Cristina
Afaceriștii chinezi intră tare în Europa, pentru că au auzit că e vorba de bani și se pun la curent cu piața bateriilor electrice.
Oamenii puternici din China joacă dur! Nu vor să piardă locul câștigătorului, așa că se pun la curent și cu producția de baterii electrice și intră pe teritoriul Europei

Afaceriștii chinezi nu se lasă mai prejos și intră tare în jocul Europei, mai exact intră tare pe piața bateriilor electrice, a transmis Reuters.

Oamenii puternici din China joacă dur! Afaceriștii intră tare pe piața bateriilor electrice

Investițiile chineze în Europa se modifică de la fuziuni și achiziții la proiecte de tip greenfield, în special în domeniul producerii de baterii pentru vehicule electrice, arată datele pe 2022 analizate de firmele de cercetare MERICS și Rhodium Group.

Citește și: UE, gata să rupă și afacerile cu China. Lista neagră a Ursulei von der Leyen

Investiţiile de tip greenfield au reprezentat anul trecut 57% din totalul investiţiilor străine directe ale Chinei în Europa, depăşind fuziunile şi achiziţiile pentru prima dată din 2008, conform raportului publicat marţi. Achiziţionarea Sumo Digital de către Tencent a fost singura tranzacţie în valoare de peste un miliard de euro (1,10 miliarde de dolari), alte investiţii majore fiind în fabrici de baterii, de către companii cum ar fi CATL, Envision AESC şi SVOLT.

„Asistăm la o modificare majoră a modului în care companiile din China investesc în Europa… firmele chineze au devenit jucători importanţi în tranziţia verde a Europei”, a apreciat Agatha Kratz, director al Rhodium Group.

Europa a abordat reglementări mai stricte în privința electrificării și tranziției verzi, dar producerea de baterii este în urma rivalilor din Asia, cea mai mare parte a capacităților plaanificate pentru producerea de baterii venind de la producătorii din Japonia, Coreea de Sud sau China, a căror expertiză este semnificativă.

China pe piața bateriile electrice
China pe piața bateriile electrice

Datorită operațiunilor de la zero în Europa, firmele din China vor putea evita tarifele vamale și costurile de transport, astfel încât nu sunt împiedicate de tensiunile politice care ar putea afecta exporturile și importurile, se arată în raport.

Deşi a sporit supervizarea investiţiilor chineze în Europa, regiunea încă rămâne mai deschisă din punct de vedere politic către China decât Statele Unite, care au luat măsuri contra importurilor de baterii din China prin programul de investiţii (Inflation Reduction Act, IRA), un pachet de 369 de miliarde de dolari care prevede distribuirea de subvenţii pentru industriile verzi, precum fabricarea de baterii pentru vehiculele electrice, cipuri sau panouri solare.

Politicienii europeni şi liderii de afaceri încă sunt în mijlocul unei dezbateri privind propria relaţie a regiunii cu China, încercând să sprijine industria internă şi să găsească noi furnizori pentru materiile prime necesare pentru tranziţia verde.

Alte articole: George Soros, noi declaraţii controversate: „În China sunt îndeplinite toate precondiţiile pentru o revoluţie”. Ce spune magnatul despre războiul din Ucraina