- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cum ar putea românii să reducă facturile pentru energie – SONDAJ

20 Jul, 16:14 • Andrei Alina
Investiţiile în infrastructura energetică a ţării ar avea un impact major în reducerea facturilor la energie pentru populaţie, în contextul în care 64% dintre subiecţi îşi asigură încălzirea cu centrală proprie pe gaze naturale, arată un sondaj iniţiat de CIS Gaz, companie cu activătăţi în industria gazelor naturale.
Cum ar putea românii să reducă facturile pentru energie - SONDAJ
Costurile românilor pe facturile la energie s-au mărit și cu 100% iarna trecută față de iarna 2021 – 2022, consideră peste 95% dintre românii care au participat la un sondaj iniţiat de CIS Gaz, companie românească activă în industria gazelor naturale, în rândul a 1.383 de respondenţi la nivel naţional.

Aproape 37% dintre cei intervievaţi atrag atenţia că investiţiile în infrastructura energetică a ţării ar avea un impact major în reducerea facturilor pentru populaţie, în contextul în care 64% dintre subiecţi îşi asigură încălzirea cu centrală proprie pe gaze naturale.

Citește și: Urmează o iarnă istorică. Acum s-a aflat cât vor plăti românii pentru facturile la gaz. Agenția Internațională pentru Energie: „Persistă incertitudini mari”

Peste 82% dintre respondenţi au subliniat că facturile din iarnă au fost cu cel puţin 25% mai mari decât în iarna anterioară, iar aproape 80% susţin că impactul asupra bugetului familiei a fost puternic sau foarte puternic.
De aceea, pe lângă investițiile în infrastructură, românii cred că ar fi nevoie de investiţii pentru o mai bună izolare a locuinţelor (44,3%), care ar duce la creşterea eficienţei energetice, şi de acordarea de ajutoare suplimentare pentru instalarea unor panouri solare (33,7%) pentru a atenua impactul facturilor.
Pentru a face față facturilor mari din iarnă, aproape 50% dintre români susţin că au redus temperatura din locuinţă, 38,6% au redus bugetele alocate altor cheltuieli, iar peste 24% au investit pentru a reduce pierderile de energie ale locuinţei, mai arată sondajul CIS Gaz, citat de news.ro. 

Aparatele din casă care consumă cea mai multă energie

Încălzirea (52,6%) şi electrocasnicele mari (30,2%) sunt considerate de către români cele mai mari consumatoare de energie din casa lor, iar cele mai mari pierderi de energie ar avea loc prin ferestre, uşi (32,5%) şi pereţi (27,8%).

Sondajul CIS Gaz privind percepţia românilor asupra problemelor sistemului energetic a fost desfăşurat, la nivel naţional, în iunie 2023 prin platforma iVox, pe un eşantion total de 1.383 de utilizatori de internet din România. Puţin peste 50% dintre participanţi sunt bărbaţi, peste 48% au vârsta de cel puţin 45 de ani, iar peste 86% locuiesc în mediul urban.