- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Urmează o iarnă istorică. Acum s-a aflat cât vor plăti românii pentru facturile la gaz. Agenția Internațională pentru Energie: „Persistă incertitudini mari”

19 Jul, 21:01 • Bumbeneci Diana
Facturile la gaz ar putea fi mai mari iarna viitoare. Există mai multe scenarii privind situația românilor din sezonul rece.
Urmează o iarnă istorică. Acum s-a aflat cât vor plăti românii pentru facturile la gaz. Agenția Internațională pentru Energie: „Persistă incertitudini mari”

Se ia tot mai mult în calcul riscul unor fluctuații a prețurilor pe piața europeană a gazelor naturale și în această iarnă, chiar dacă criza energetică pare să fi trecut. Agenția Internațională pentru Energie (AIE), a transmis un raport în care susține că „persistă incertitudini mari înaintea următorului sezon de încălzire”.

Gaz mai scump iarna viitoare

„O iarnă rece în combinație cu o oprire completă a furnizării de gaze rusești către Europa la începutul sezonului de încălzire ar putea aduce cu ușurință tensiuni din nou pe piață”, se arată în raportul AIE, citat de Money Review.

În această iarnă este de așteptat ca nivelul importurilor rusești în Europa să fie mai redus decât în ​​anii precedenți, însă autoritățile din România promit că țara va avea rezervele necesare de caz. Chiar dacă prețurile au scăzut semnificativ față de recordul din 2022, contractele futures sunt la niveluri mai înalte decât cele actuale. Acesta este un semn al sensibilității persistente pe piață, care ar putea duce la noi fluctuații înainte de sfârșitul anului.

Gaze
Gaze

Vezi și: Alertă meteo de ultimă oră. Lista localităților afectate de ploi, vijelii și grindină

Conform autorităților, la ora actuală, majoritatea contractelor la termen TTF care expiră în august fluctuează în jurul a 25,4 euro pe megawatoră. De partea cealaltă, contractele la termen din decembrie sunt aproape de 49 de euro. Luna trecută, Morgan Stanley a estimat că dacă în Europa va fi o perioadă prelungită de temperaturi scăzute și dacă sursele regenerabile de energie nu vor contribui suficient, atunci prețul gazelor naturale ar putea ajunge și de două ori mai scump, ajungând la 100 de euro pe megawatoră. Conform aceleiași previziuni, dacă iarna este blândă, atunci prețul poate scădea la circa 15 euro.

AIE se așteaptă în acest context și la o serie de scenarii posibile pentru iarna care urmează dintre care unul ar fi cel în care Europa reușește să-și asigure suficient GNL încât să nu aibă deloc nevoie de gaz rusesc. Însă acest lucru va depinde și de cererea de GNL din Asia, în timp ce un eventual blackout ar putea schimba echilibrele, deoarece piața globală a gazelor rămâne una „sub presiune”, după cum subliniază AIE.

Vezi și: Franța, pas radical pentru intrarea României în Schengen! Ambasadoarea Franţei, Laurence Auer: „Suntem de părere că graniţele externe ale Uniunii Europene trec prin România”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult