- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Cum trebuie împărţiţi banii familiei. Sfaturile unui analist financiar pentru un buget bine structurat

17 Jun, 19:04 • Andrei Alina
Au crescut salariile în utimii ani, dar cu ele au crescut şi preţurile. Totul s-a scumpit şi tot mai mulţi români abia se ajung de la o lună la alta. Irina Chițu, analist economic, are câteva sfaturi despre cum să-ți protejezi bugetul familiei.
Cum trebuie împărţiţi banii familiei. Sfaturile unui analist financiar pentru un buget bine structurat

Salariul mediu din România a ajuns la 5.217 lei în luna aprilie, înregistrând o creștere de 0,6%, adică de doar 32 de lei. Dar sunt în continuare mulţi români care trăiesc cu puţin peste 2.000 lei pe lună, un buget care nu le ajunge pentru un trai decent şi abia supravieţuiesc de la o lună la alta.

Irina Chițu, analist economic, ne sfătuieşte să calculăm propria inflație bazată pe coșul nostru de cumpărături, ca să vedem exact cu cât ne-au crescut cheltuielile. În funcţie de asta fie creştem veniturile, fie vedem de unde tăiem astfel încât să reducem cheltuielile din buget.

„Inflația se definește prin creșterea generalizată a prețurilor: se calculează la un coș de sute de bunuri și servicii care se iau în considerare. Poate că o persoană este mai afectată sau mai puțin afectată de inflație. Dacă a crescut prețul benzinei și tu nu ai mașină, mergi mai mult cu bicicleta, poate nu ești atât de afectat. Poți să-ți calculezi și tu dacă vrei o inflație personală să vezi cu cât au crescut prețurile la propriile bunuri și servicii pe care le folosești”, spune Irina Chițu, analist economic, citată de money.ro.

Citeşte şi: Avertisment pentru românii care fac plăți cu cardul! Semnalul de alarmă tras de Directoratul Național de Securitate Cibernetică

 

În ce monedă să vă ţineţi economiile. Sfaturi pentru un buget bine structurat

În ceea ce priveşte economieiile familiei, Irina Chițu spune că trebuie aleasă o moneda de economisire în funcție de perioada de timp pe care vreți să păstrați acei bani.

„Întotdeauna este bună diversificarea. Atunci când pui bani deoparte trebuie sa te gândești pe ce termen și pe ce o să-i cheltuiești. Dacă tu te gândești la un moment dat să-ți iei un apartament, trebuie să te gândești că prețurile sunt în euro: deci e bine să economisești în euro.

Citeşte şi: Topul joburilor cu cel mai mic nivel de stres. Unde te poți angaja ca să nu ai bătăi de cap

Economiile pentru educația copiilor trebuie să aibă în calcul ca instrumentul să nu se devalorizează în timp, deci poți opta pentru euro sau dolar.

Pe termen scurt, poți să-ți ții banii în lei”, a mai spus analistul Irina Chiţu.