- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Europa riscă să rămână fără gaze naturale în iarna anului viitor, din cauza schimbărilor geopolitice și economice preconizate pentru 2023

03 Nov, 20:54 • Russo George
Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) trage un semnal de alarmă foarte serios, avertizând statele europene că trebuie "să acţioneze imediat" pentru a scădea cererea de gaze naturale, altfel Europa riscă să nu aibă suficiente gaze în iarna 2023-2024.
Europa riscă să rămână fără gaze naturale în iarna anului viitor, din cauza schimbărilor geopolitice și economice preconizate pentru 2023

Agenţia Internaţională a Energiei (AIE), o agenţie înfiinţată de Organizaţie pentru Cooperare şi Dezvoltare a Europei (OCDE) în 1974 cu scopul de a sfătui guvernele în politicile lor energetice, avertizează statele europene că, în cazul unei opriri complete a livrărilor de gaze dinspre Rusia, aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale ar putea lipsi din rezervele Europei, criză la care ar putea contribui.

Rezervele europene ar urma să fie asigurate, în acest caz, în proporţie de 65% la începutul iernii 2023-2024, faţă de un nivel de 95% din acest an, estimează într-o conferinţă de presă online, în faţa câtorva jurnalişti, directorul AIE Fatih Birol.

”Confortul asigurat de nivelul rezervelor actuale, scăderea recentă a preţului gazelor naturale şi temperatura neobişnuit de blândă nu ar trebui să conducă la concluzii prea oprimiste cu privire la viitor”, avertizează AIE în această analiză.

AIE subliniază că, în vara lui 2023, condiţiile geopolitice şi economice mondiale ale aprovizionării şi umplerii rezervelor urmează să fie foarte diferite de cele din 2022.

Citeşte şi: Poți să faci economie mare dacă aerisești corect caloriferele. Trucurile care te ajută să eviți pierderile de căldură și să reduci factura cu până la 50%

Vestea bună este că una dintre cele mai mari bănci la nivel mondial, Goldman Sachs, anticipează că preţurile gazelor naturale în Europa vor scădea cu aproximativ 30% în lunile următoare.

Facilitatea olandeză de transfer de titluri (TTF) este principalul indicator european pentru preţurile gazelor naturale. Acesta a fost tranzacţionată marţi la aproximativ 120 de euro pe megawat oră.

Însă Goldman Sachs se aşteaptă ca acest indicator să scadă la 85 de euro pe megawat oră în primul trimestru al anului 2023, potrivit unei note de cercetare publicată săptămâna trecută.

Aceasta ar marca o schimbare semnificativă a nivelurilor observate în august. La acea vreme, invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina şi presiunile ulterioare asupra mixului energetic al Europei au împins preţurile la cifre istorice – peste 340 de euro pe megawat oră.

Citeşte şi: Scandal în Coaliţie. PNL acuză PSD că dublează facturile la energie. Ştefan Radu Oprea: Nimic mai fals!