- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Poți să faci economie mare dacă aerisești corect caloriferele. Trucurile care te ajută să eviți pierderile de căldură și să reduci factura cu până la 50%

03 Nov, 16:20 • Gabriela Andreescu
O etapa esențială în procesul de întreținere a sistemului de încălzire din orice locuință este aerisirea caloriferelor. Toamna este momentul propice pentru aerisirea acestora, în scopul pregătirii lor pentru anotimpul rece.
Poți să faci economie mare dacă aerisești corect caloriferele. Trucurile care te ajută să eviți pierderile de căldură și să reduci factura cu până la 50%

În lunile calde, când caloriferele nu sunt folosite, în interiorul lor se pot acumula bule de aer. Odată ce agentul termic (apa caldă) revine în instalație, acesta nu mai circulă în mod corespunzător din cauza acestor acumulari de aer, împiedicând astfel caloriferele să încalzească locuința la eficiență maximă, informează blogul Mathaus.

Prin aerisire înainte de începerea sezonului rece sau în momentul în care observi că un calorifer nu se încălzeste cum trebuie ori „bolborosește”, beneficiezi de un randament termic mai bun: transferul de căldură nu mai este diminuat din cauza bulelor de aer din apă.

Care este procedura prin care să aerisești corect caloriferele și, în acest fel, să scazi din factura la încălzire

Operatiunea se realizează similar indiferent de materialul din care sunt confecționate acestea: fontă, oțel sau aluminiu.

Pentru aerisirea corectă a caloriferelor, ai nevoie de urmatoarele accesorii:

  • o cheie specială pentru aerisirea caloriferelor sau o șurubelniță;
  • un recipient pentru scurgerea apei (un vas sau lighean);
  • o cârpă

Pentru a face procedura în mod corect și eficient e important să fie oprite robinetele atât pe tur, cât și pe retur. Între acestea două există o mică diferență de presiune.

Robinetul de tur, pe unde intră apa, este situat în partea de sus și poate dispune de un termostat care măsoară temperatura din cameră, închide sau deschide caloriferul pentru a păstra o căldură constantă în încăpere.

Robinetul de retur, pe unde iese apa, este montat în partea de jos. Al doilea pas, după închiderea celor două robinete, este deschiderea supapei sau a șurubului de la aerisitor. Acesta trebuie să fie în partea de sus a caloriferului, în capătul opus robinetului de tur, informează Fanatik.

Se așteaptă să iasă aerul și apa cu presiune. În acest moment se dovedește util un vas sau lighean pentru a nu lăsa apa să curgă direct pe podea.

Mai apoi, se deschide ușor robinetul de retur până când nu mai iese deloc aer, ci doar apă. Caloriferul nu mai trebuie să „bolborosească”.

Ultimul pas legat de această procedură are legătură cu închiderea șurubului de la aerisitor. Totodată, se deschid complet robinetele de tur și retur.

În cazul în care în locuință există un calorifer fără aerisitor, procesul nu va fi foarte diferit, deorece diferența este că supapa de aerisire este montată în acelasi loc cu robinetul de tur. Închide întâi robinetul, apoi, cu ajutorul unei carpe, rotește piulița olandeză din partea superioara a caloriferului. Închide piulița după ce aerul a ieșit din instalație.

Cum aerisești corect caloriferele. Sursa foto: Blogul Mathaus
Cum aerisești corect caloriferele. Sursa foto: Blogul Mathaus

Principalul avantaj al aerisirii periodice a caloriferelor este randamentul mai bun din punct de vedere termic. Prin urmare, costurile pentru incalzirea locuinței vor fi mai mici și, totodată, caloriferele vor rezista mai bine în timp.

Deși, de obicei, aerisirea caloriferelor se face anual, toamna, această procedură mai este utilă și în următoarele cazuri:

  • În primele zile după ce instalația a fost încarcătă cu apă (în cazul în care ai centrală proprie);
  • În perioada probelor (în cazul în care ai un calorifer racordat la RADET);
  • În situația în care caloriferul se încălzește parțial – Un semn care îți va sugera că radiatorul tău are nevoie de aerisire este încălzirea neuniformă. Cel mai des, vei observa cum caloriferul se încălzește doar în partea de sus; asta se întâmplă deoarece apa intră în instalație pe țeava de tur (cea aflată în partea superioară a caloriferului), însa nu este lăsată să circule corespunzător de bulele de aer din interior;
  • Când se aud zgomote în interiorul caloriferului – Un alt fenomen pe care îl poți remarca este un sunet pe care apa îl face când pătrunde în instalație. Bolborositul pe care îl auzi uneori din interiorul caloriferului este cauzat tot de bulele de aer și reprezintă un indiciu că ar trebui să faci o aerisire;

Citește și: Cum setezi centrala termică pentru a nu plăti facturi uriaşe la gaze

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult