- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Evoluția vânzărilor de vitamine şi suplimente alimentare din ultimii zece ani

12 Dec, 14:28 • Gorgorin iulia
Românii sunt tot mai preocupați de sănătatea lor! Vânzările în ultimii în zece ani a vânzărilor la vitamine şi suplimente alimentare s-au triplat, iar piaţa ajunge la 2,7 miliarde de lei în 2022.
Evoluția vânzărilor de vitamine şi suplimente alimentare din ultimii zece ani

Vânzările de vitamine şi suplimente alimentare s-au triplat într-un deceniu, până la 2,7 mld. lei care va fi va­loarea pieţei în 2022, arată cifrele oferite de compania de cercetare Euromonitor International, la solicitarea ZF.

Acest trend a evoluat în pandemie, criza sanitară determinând oamenii să caute soluţii pentru a-şi creşte imunitatea. Cel mai rapid ritm de creştere al pieţei suplimentelor alimentare şi vitaminelor a fost anul trecut, de aproape 18% faţă de 2020.

Citiți și: Alimentele pe care românii le consumă în post și trebuie evitate urgent. Sunt pline de E-uri

Evoluția vânzărilor de vitamine şi suplimente alimentare s-a suprapus cu impactul celui mai agresiv val de pandemie

Pe fondul unui ritm agitat de viaţă, piaţa a crescut semnificativ în ultimii ani.

Cele mai mari companii care pun pe piaţa locală suplimente şi vitamine sunt majoritar reprezentanţe ale unor giganţi internaţionali, care aduc direct sau prin distribuitori produsele în farmacii, fără capacitate de producţie în ţară.

În ultimii ani însă, în urma cererii din partea pacienţilor şi a creşterii apetitului pentru vitamine, producătorii s-au orientat spre diversificarea porto­foliului pe această zonă, mai ales că sunt produse care nu au preţul reglementat.

vitamine
vitamine

Conform unui studiu realizat de compania de cercetare de piață Ipsos pentru lanțul de farmacii Professional Farmaline, trei din patru clienți ai farmaciilor fizice, cu vârsta cuprinsă între 25-55 ani din mediul urban, au cumpărat produse și din farmacii online, potrivit pharma.ro

Rolul vitaminelor este foarte importantă în funcționarea metabolismului, mai ales că acestea nu pot fi sintetizate în totalitate de corpul uman. Ele trebuie sa fie incorporate în alimentație pentru a preveni diverse afecțiuni.

Deficitul major de vitamine apare la persoanele cu dietă deficitară, la bătrâni, vegani, consumatorii de alcool, etc.

Atenție, suplimentarea cu vitamine este indicată atunci cand a fost documentat un deficit, sub atenția si mai ales la indicațiile unui  medic specialist.

Studiile au arătat faptul că o alimentație variată și echilibrată asigura necesarul zilnic din toate categoriile de vitamine, fără a fi nevoie un aport suplimentar de vitamine sintetice. Astfel, dacă vom opta pentru masă bogată în fructe si legume, cereale integrale, carne si peste, produse lactate, suplimentele cu vitamine nu vor fi necesare.

Vitaminele pot fi grupate în două categorii: vitamine hidrosoluibile (vitamina C și vitaminele din complexul B) și vitamine liposolubile (vitaminele A, D, E și K).

Citiți și: Sistemul tău imunitar nu este destul de puternic toamna? Iată 7 pași prin care îl poți întări rapid