- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Exporturile şi importurile Chinei scad dramatic. Cum este influenţată economia mondială

13 Jan, 21:11 • Russo George
Econimia Chinei, a doua a lumii, după cea a Statelor Unite ale Americii, pare a se găsi într-un impas major, având în vedere că exporturile s-au prăbușit în decembrie în cel mai rapid ritm din 2020, în timp ce importurile au încetinit brusc.
Exporturile şi importurile Chinei scad dramatic. Cum este influenţată economia mondială

Exporturile Chinei s-au contractat cu 9,9% în ritm anual în decembrie, cel mai mult din februarie 2020, au arătat vineri datele vamale, iar trendul trendul este unul în desfăşurare, dup cexporturile se contractaseră cu 8,7% şi în noiembrie.

În acelaşi timp, importurile au scăzut cu 7,5 la sută, față de un declin de 10,6 la sută în noiembrie, potrivit Hotnews, ceea ce arată o oarecare depărtare a Chinei de piaţa globală în ultima perioadă.

Economia Chinei încă își revine după consecințele a trei ani de restricții ultra-stricte „zero-COVID”, care au perturbat afacerile și au ținut milioane de consumatori chinezi acasă pe perioade lungi de pandemie.

În prezent, China se confruntă cu o creștere masivă a numărului de cazuri de COVID-19, după ce luna trecută a început să elimine cea mai mare parte a restricțiilor.

Citeşte şi: Economistul american Nouriel Roubini, previziuni sumbre pentru 2023: „Cele 5 războaie reale şi metaforice care vor menţine inflaţia la cote ridicate mulţi ani de acum înainte”

Exporturile au fost unul dintre puținele domenii funcţionale pentru economia chineză în timpul pandemiei, dar s-au deteriorat rapid în ultima parte a anului 2022, deoarece consumatorii de peste hotare au redus cheltuielile ca răspuns la creșterile agresive ale dobânzilor practicate de băncile centrale pentru a domoli inflația.

„Perspectivele pentru exporturi rămân slabe, având în vedere combinația dintre încetinirea creșterii globale și reorientarea continuă a consumatorilor de la bunuri către servicii”, a declarat Lloyd Chan, economist senior la Oxford Economics.

„În plus, controalele la export ale SUA asupra echipamentelor legate de semiconductori vor fi o piedică esențială”,a spus Chan.

Ministerul Comerțului din China a declarat joi că încetinirea cererii externe și riscurile tot mai mari de recesiune globală reprezintă cele mai mari presiuni asupra stabilizării comerțului țării.

Un sondaj oficial privind activitatea fabricilor a arătat că un subindice al noilor comenzi la export a rămas în teritoriu de contracție timp de 20 de luni consecutive.

Citeşte şi: Marcel Boloş, anunţul anului: 319 km de autostradă în 3 ani asumaţi prin PNRR