- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fraudă cu fonduri europene de 375.000 de euro, cu finanțări AFIR

05 Jan, 18:23 • Gorgorin iulia
Fraudă cu fonduri europene în Brașov! Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a patru inculpați pentru fraudarea de fonduri europene derulate prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), cu o sumă estimată la 375.000 euro.
Fraudă cu fonduri europene de 375.000 de euro, cu finanțări AFIR

Fraudă cu fonduri europene în Brașov! Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a patru inculpați pentru fraudarea fondurilor europene cu o sumă estimată la 375.000 euro.

Citiți și: CJ Râmnicu Vâlcea a atras 17 milioane de euro, din fonduri europene, pentru reabilitarea rețelei de termoficare. Aproape 14 kilometri de rețea vor beneficia de îmbunătățiri

Potrivit comunicatului transmis de Direcția Națională Anticorupție, este vorba de un prejudiciu de 375.000 euro creat de firma SC Fructavit SRL prin derularea unui proiect finanțat prin AFIR ce viza înfiinţarea unei ecoferme de afin pe un teren de 20 de hectare concesionat de la Primăria Hârşeni, judeţul Braşov.

Cine sunt cei patru inculpați trimiși în judecată

fraudă
fraudă

Două persoane fizice, administratori ai SC FRUCTAVIT SRL, pentru infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale). O persoană fizică fără calitate specială, pentru complicitate la infracțiunea anterior menționată. SC FRUCTAVIT SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale).

Procurorii anticorupție au precizat că, în perioada mai 2014-mai 2017, cei doi administratori ai SC Fructavit SRL, cu ajutorul celei de-a treia persoane, ar fi folosit şi prezentat cu rea-credinţă o serie de documente ori declaraţii false şi inexacte, aferente celor patru cereri de plată depuse la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

„În perioada mai 2014-mai 2017, cei doi inculpați administratori ai SC Fructavit SRL, cu ajutorul celei de-a treia inculpate, ar fi folosit și prezentat cu rea-credință o serie de documente ori declarații false și inexacte, aferente celor patru cereri de plată depuse la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Cererile au fost depuse în cadrul unui proiect finanțat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) având ca obiect înființarea unei ecoferme de afin pe un teren de 20 de hectare concesionat de la de la Primăria Hârșeni (județul Brașov). Pe baza acestor documente, societatea comercială și cei doi inculpați ar fi obținut pe nedrept fonduri europene în cuantum total de 1.883.302 lei (aprox 375.000 euro)”,spun procurorii DNA în rechizitoriu.

De asemenea, anchetatorii spun că cererile au fost depuse în cadrul unui proiect finanţat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) având ca obiect înfiinţarea unei ecoferme de afin pe un teren de 20 de hectare concesionat de la Primăria Hârşeni, judeţul Braşov. Pe baza acestor documente, societatea comercială şi cei doi inculpaţi ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene în cuantum total de 1.883.302 lei (aproximativ 375.000 euro).

„Concret, cei doi administratori, cu ajutorul celei de-a treia persoane, ar fi simulat procedurile de achiziţie pentru cele două tipuri de lucrări, respectiv de înfiinţare a plantaţiei de afin, precum şi de executare a sistemului de împrejmuire pentru plantaţia de afin. Prin simularea derulării celor două proceduri de atribuire, beneficiarul proiectului finanţat, SC Fructavit SRL, ar fi oferit contractele de lucrări necesare proiectului unor firme controlabile şi interpuse în circuitul financiar de doi dintre inculpaţi. Astfel au fost create premisele pentru creşterea artificială a preţurilor de achiziţie în cadrul proiectului, pentru achiziţionarea «la negru» a materialelor necesare înfiinţării şi împrejmuirii plantaţiei şi pentru obţinerea unor sume nejustificate din fondurile europene”, se arată în rechizitoriul DNA.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor aparținând administratorilor SC FRUCTAVIT SRL.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale- Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

Citiți și: Directorul unei fabrici de armament din România a cerut șpagă 8.500 euro, 7.000 lei şi 13 miei de Paște pentru un contract. Acum e trimis în judecată de DNA