- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Goldman Sachs avertizează: „super anul electoral” 2024 va pune presiune pe economia României

28 Mar, 13:49 • Russo George
Perspectiva economică a României este pozitivă pe termen scurt, dar există riscuri pe viitor, mai ales în ”super-anul” electoral 2024, când este așteptată o creștere a deficitului bugetar, arată o notă a gigantului Goldman Sachs.
Goldman Sachs avertizează: super anul electoral 2024 va pune presiune pe economia României

România are o perspectivă economică pozitivă pe termen scurt, dar prezintă pe termen mediu riscuri precum deficitul de cont curent și presiunile inflaționiste, conform unei note trimise clienților săi de către Goldman Sahs, cea mai mare bancă americană de investiții.

România este într-o etapă de moderație a activității economice, dar creșterile salariale sunt puternice, spune un document-focus pentru piețele emergente al Goldman Sachs, potrivit Profit.ro.

Economia a încetinit în partea a doua a anului trecut, în linie cu un comportament general al țărilor din regiune, dar piața muncii a fost robustă, cu majorări medii anualizate de 13% ale veniturilor angajaților.

Inflația este înscrisă pe o reducere abruptă, dar presiunile inflaționiste rămân ridicate. Banca Națională a României se așteaptă la un declin al dinamicii prețurilor pentru lunile următoare, în condițiile unei contribuții pozitive dinspre energie și prețurile alimentelor. Pe de altă parte, toate componentele inflației au presiuni ridicate de creștere. Așteptările bancherilor de la Goldman Sachs sunt că BNR va menține rata de dobândă de intervenție la 7% pe întreg parcursul anului 2023.

Citeşte şi: Costurile din comerț și construcții vor bubui! Managerii români au spus ce se va întâmpla în următoarele trei luni cu prețurile

În opinia americanilor, dezechilibrele externe rămân un motiv major de îngrijorare. Deficitul de cont curent este de 9%, însă, spre deosebire de cele ale Cehiei și Ungariei, de asemenea, ridicate, cel al României pare structural, având în vedere că din punct de vedere energetic – cu producție atât de țiței, cât și de gaze naturale – țara este în cea mai mare parte independentă.

”În orice caz, deficitul de cont curent mare al României rămâne riscul primordial al României pe termen mediu”, spune nota către investitori a Goldman Sachs.

Deficitul bugetar al României este de 6%, însă Guvernul are angajamente pentru reducerea la 4,4% în acest an și la 3,0% în 2024. Există, însă, un scepticism larg răspândit – inclusiv la banca centrală – că aceste ținte vor fi atinse, este arătat.

Un factor de frânare este faptul că 2024 va fi un „super-an” electoral, cu alegeri parlamentare, prezidențiale, locale și europarlamentare.

”Eșecul în a reduce deficitul fiscal va adăuga atât la riscul fiscal, cât și la cel extern”, spun cei de la Goldman Sachs.

Citeşte şi: Cum poți trăi cu 1000 de euro pe lună fără să muncești. Economistul Iancu Guda îți spune exact cum să faci: „Cea mai bună strategie”