- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Guvernul a aprobat noul pachet de măsuri fiscale. Salariul minim pe economie se majorează

25 Sep, 21:12 • Alexe Raluca
Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul de lege privind noul pachet de măsuri fiscale ce au ca scop oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii fiscale și asigurarea echității fiscale în România. Va fi emisă, însă, o Ordonanță de Urgență separată ce va reglementa majorarea salariului pentru angajații din agricultură și construcții.
Guvernul a aprobat noul pachet de măsuri fiscale. Salariul minim pe economie se majorează

Guvernul României a aprobat, astăzi, noul pachet de măsuri fiscale privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România. Mai multe Ordonanțe vor fi, însă, emise separat. Acestea prevăd creșterea salariului minim în construcții și agricultură, dar și majorarea salariului minim pe economie cu 10%.

Citește și: BNR se implică serios în ordonanța de austeritate a Guvernului „Pachetul de măsuri fiscal-bugetare ar fi de natură să accentueze corecția deficitului de cont curent”

Guvernul României a aprobat noile măsuri fiscale

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a făcut anunțul în cursul zilei de astăzi. El a declarat că va fi o hotărâre de Guvern separată care va reglementa creşterea salariului minim pe economie cu 10 procente, suma ajungând la 3.300 lei. Ulterior, într-o altă şedinţă de Guvern, vor fi dezbătute şi încorporate amendamentele acceptate la acest proiect de lege privind măsurile fiscale. Guvernul urmează să îşi asume răspunderea în Parlament pe propunerea legislativă într-o şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

„Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare. Mai întâi însă două alte precizări. S-a decis că reglementarea salariului minim în construcţii şi în agricultură se va face prin Ordonanţă de Urgenţă separată, tocmai pentru a ne asigura că aceste salarii vor creşte cât mai repede cu putinţă. Salariul minim pe economie, în general, care va creşte cu 10% la 3.300 lei va fi reglementat printr-o Hotărâre de Guvern care va fi adoptată, de asemenea, cât mai rapid”, a anunţat Mihai Constantin la finalul şedinţei de Guvern.

El a adăugat că „în scurt timp, proiectul va fi trimis către Parlament pentru formularea de amendamente, în termenul care va fi stabilit în şedinţa comună a Birourilor permanente de la Senat şi Camera Deputaţilor. Ulterior, în cadrul unei noi şedinţe de Guvern, vor fi dezbătute şi încorporate amendamentele acceptate, urmând ca Guvernul să îşi asume răspunderea în Parlament pe acest proiect, în şedinţă comună a celor două Camere, potrivit reglementărilor constituţionale”, a adăugat Constantin.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că pachetul fiscal pe care își va angaja răspunderea în Parlament este obligatoriu pentru că facilitățile, privilegiile și evaziunea înseamnă 15% din PIB și în România există un „paradox aberant”: cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe și impozite din Europa pe capital.

„Avem, astăzi, forma finală a măsurilor fiscal-bugetare, după consultările cu toți partenerii sociali – sindicate, patronate, ONG-uri, dar și cu administrația locală. O bună parte dintre propunerile lor se regăsesc în acest proiect. Acesta este actul pe care am decis să îmi asum răspunderea în Parlament! Sunt măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii și reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB, nu există vreun exemplu de stat modern care să poată funcționa în asemenea condiții”, a declarat prim-ministrul României în debutul ședinței de Guvern.

Citește și: Primele victime ale noului pachet fiscal. Sute de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia rămân fără tichetele de concediu, pentru că au salariile prea mari