- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Primele victime ale noului pachet fiscal. Sute de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia rămân fără tichetele de concediu, pentru că au salariile prea mari

20 Sep, 19:01 • Russo George
Noul pachet fiscal pus marţi de Guvern în dezbatere publică stârneşte deja numeroase nemulţumiri, mare parte din mediul privat, antreprenorii fiind nemulţumiţi de seria de creşteri de taxe, dar şi angajaţii de la stat au de pierdut din pricina prevederilor ce urmăresc optimizarea bugetară, în această situaţie fiind şi cei ai Complexului Energetic Oltenia.
Primele victime ale noului pachet fiscal. Sute de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia rămân fără tichetele de concediu, pentru că au salariile prea mari

Una dintre cele mai discutate prevederi ale noului pachet fiscal este cea care taie tichetele de vacanţă ale angajaţilor din sistemul bugetar care au salariul net de peste 8.000 de lei, situaţie în care se află şi câteva sute de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia.

„La orice venit se plăteşte CASS. Nimeni nu va pierde, stiţi foarte bine că s-au mărit de la 30 la 35 de lei şi urmează de la 1 ianuarie să crească la 40 de lei. Salariaţii cu venituri mai mari de 8.000 de lei nu vor mai beneficia de această măsură. Cu adevărat, nu se vor mai da în sistemul bugetar tichete de masă pentru cei care au venituri de peste 8.000 de lei net”, a declarat săptămâna aceasta premierul Marcel Ciolacu.

Complexul Energetic Oltenia este o companie deţinută în procent de 77% de către stat prin Ministerul Energiei. Are în prezent 9.700 de salariaţi, fiind cel mai mare angajator din Oltenia. Pe de altă parte, administraţia Complexului Energetic Oltenia continuă în această perioadă distribuirea cotelor de cărbune pentru încălzirea de iarnă.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu face noi declarații cu privire la majorarea prețurilor. „Dacă încercăm să forțăm o creștere nejustificată, nu e nicio problemă, mărim numărul de produse din ordonanță, n-am nicio reținere”

Şi în luna septembrie sunt salariaţi din CEO programaţi să ridice cărbunele. Complexul Energetic Oltenia acordă în baza unor cereri prealabile o cantitate de 10 tone de lignit, potrivit cotidianului local Gazeta de Sud.

Angajaţii CE Oltenia primesc cărbune pentru încălzirea pe iarnă

Cărbunele poate fi folosit numai pentru încălzirea de iarnă. Nu este permisă comercializarea cărbunelui primit de angajaţi. Aceştia plătesc preţul de producţie pentru fiecare tonă şi nu preţul aplicat terţilor. Nu se ştie ce bonusuri vor mai rămâne la Complexul Energetic Oltenia pentru salariaţi. De anul viitor, va fi negociat un nou Contract Colectiv de Muncă.

Compania are probleme economice, ca urmare a implementării unui Plan de restructurare şi decarbonare. În primul rând, până la finalul acestui an la CEO va trebui să mai rămână doar 7.700 de angajaţi în loc de 9.700. Nu se ştie cum vor pleca din companie aproape 2.000 de salariaţi în urmatoarele 3 luni. Complexul Energetic Oltenia nici măcar nu are bugetul pe 2023 aprobat de Executiv, deşi suntem deja în a noua lună a anului.

Citeşte şi: Granturi de până la 200.000 de euro, din bani europeni, pentru IMM-urile din şase judeţe. Cine poate aplica şi care sunt condiţiile