- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Guvernul vrea impozitarea titlurilor de stat Fidelis cu 10%. Augustin Zegrean spune că „e ilegal”

05 Sep, 22:17 • Dobran Viorel
Guvernul intenţionează, prin ordonanța cu măsurile fiscale menită să reducă deficitul bugetar, să impoziteze dobânzile încasate de populația care investește în titlurile de stat Tezaur și Fidelis, cu precizarea că vrea să scadă impozitul la câștiguri pe bursă.
Guvernul vrea impozitarea titlurilor de stat Fidelis cu 10%. Augustin Zegrean spune că e ilegal

Titlurile de stat Tezaur și Fidelis au prezentat un interes ridicat din partea populației tocmai pentru că dobânda încasată nu era impozitată, spre comparație cu veniturile din dobânzile la depozite. Și statul a fost interesat să ofere această facilitate, deoarece banii românilor care investeau în aceste instrumente financiare erau folosiți pentru acoperirea deficitului public.

Însă, acum, Guvernul vrea să introducă un impozit de 10%, reținut la sursă, pe dobânda încasată din investițiile în titlurile de stat.

„Veniturile sub formă de dobânzi realizate din deținerea instrumentelor financiare care atestă datoria publică a statului, precum și a unităților administrativteritoriale, se impun cu o cotă de 10% din suma acestora, impozitul fiind final. Pentru veniturile sub formă de dobânzi, impozitul se calculează și se reține la momentul plății dobânzii, de către entitățile autorizate potrivit legii să efectueze plăţile aferente acestor instrumente de datorie publică. Plata impozitului pentru veniturile din dobânzi se face până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut. Impozitul datorat se plătește la bugetul de stat”, arată ordonanța de urgență pregătită de Guvern.

În schimb, deși anterior Guvernul discuta despre majorarea impozitului pe câștigurile la bursă, în noua variantă de ordonanță acesta scade.

Fost preşedinte CCR: Impozitarea titlurilor Fidelis, ilegală

Fostul judecător CCR Augustin Zegrean a declarat marţi, despre scenariul impozitării titlurilor de stat, că legal nu se poate lucrul acesta pentru că ar însemna că legea pe care o dau să aibă efecte retroactive. Cele cumpărate deja nu mai pot fi impozitate, a precizat Zegrean despre inclusiderea unei astfel de măsuri în angajarea răspunderii Guvernului în Parlament.

Românii care vor dona sânge la sediul Ministerului Finanțelor vor beneficia de o dobândă semnificativă la titlurile de stat Fidelis

Titluri de stat Fidelis
Titluri de stat Fidelis

Augustin Zegrean a fost întrebat în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News, dacă Guvernul poate impozita titlurile de stat.

”Legal nu se poate lucrul acesta pentru că ar însemna că legea pe care o dau să aibă efecte retroactive. Nu poţi să revii asupra acestei situaţii, asta numai dacă te joci de-a statul”, a precizat fostul judecător. .

El a arătat că şi în cazul angajării răspunderii Guvernului în Parlament pe o astfel de măsură, ”voi fi impozitate doar cele care sunt impozitate de acum încolo, cele cumpărate deja nu mai pot fi impozitate”.

Fidelis iulie 2023. Românii cumpără în continuare titluri de stat. Programul ajunge la subscrieri în valoare de 90 milioane euro

”Dacă vor face asta şi legea aprobată prin asumare poate fi atacată la CCR sau poate fi atacată de ei care deţin titluri de stat în momentul în care li se va reţine impozit pe banii aceia. Vor da statul în judecată şi vor invoca excepţia de neconstituţionalitate. Ei se joacă cu Curtea, că poate nu atacă nimeni”, a spus Zegrean.

Despre deciziea coaliţiei de a trece pachetul de măsuri fiscale prin angajarea răspunderii, Augustin Zegrean a afirmat că potţi să justifici prin faptul că este o metodă prevăzută de Constituţie dar nu se face exces, iar asta n u îi scuteşte nici de moţiune de cenzură nici de atac la CCR.