- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Joburi pe cale de dispariție din cauza AI. Inteligența Artificială revoluționează piața muncii

04 May, 13:26 • Andrei Alina
Inteligența Artificială va avea impact și va schimba milioane de locuri de muncă în anii următori, potrivit Business Insider.
Joburi pe cale de dispariție din cauza AI. Inteligența Artificială revoluționează piața muncii

Inteligența Artificială va revoluționa piața muncii. Unii angajați vor fi ajutați să-și facă mai bine sarcinile de muncă, dar pe alții îi va înlocui complet.

În timp ce adoptarea tehnologiilor AI ar putea ajuta unii angajați să devină mai productivi, să petreacă mai puțin timp pe sarcini plictisitoare, să câștige salarii mai mari și chiar să aibă o săptămână de lucru de patru zile, alții ar putea rămâne fără locuri de muncă.

Analiza Business Insider nu a evidențiat deocamdată locuri de muncă sau industrii specifice care sunt cel mai probabil să fie afectate negativ de AI, însă angajații cu cel mai mare risc de înlocuire se estimează că sunt cei care au cerințe de performanță mai scăzute – adică sarcinile lor de muncă au un grad mai scăzut de dificultate sau complexitate și, astfel, ar putea fi automatizate, scrie forbes.ro.

Citește și: Se caută specialiști în inteligența artificială! Salariile ajung și la 8.000 de euro!

 

Inteligența artificială pune în pericol locurile de muncă ale oamenilor

Inteligența artificială acaparează locurile de muncă ale oamenilor, iar situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare.

Un număr de 40.000 de disponibilizări de la începutul anului, o medie de 1.000 pe zi în primele două luni ale anului 2024, reduceri care afectează giganții tehnologici și micile startup-uri, de la San Francisco la Tel Aviv – așa arată o analiză La Stampa.

Citește și: Românii vor fi înlocuiți de roboți și inteligența artificială! Avertisment din partea ministrului Economiei

Astfel, de la începutul anului, ritmul reducerilor de personal a devenit din ce în ce mai rapid. Cisco a declarat pe 14 februarie că a făcut 4.250 de disponibilizări, 5% din forța de muncă; PayPal 2.500; Microsoft 1.900; Sap 8.000; eBay și Google 1.000; Amazon 440; Snapchat 500; Zoom 150.

Potrivit Layoff, un portal care a adunat toate disponibilizările făcute de companiile de tehnologie din 2021, sunt în jur de 300 de companii care au decis să-și reducă forța de muncă, înlocuind-o cu inteligența artificială, de la începutul lunii ianuarie până astăzi. Numărul precis de disponibilizări este de 39.496 în 2024, potrivit portalului folosit adesea de marile ziare financiare ca busolă pentru tendința pieței muncii în tehnologie.