Economie

Ministerul Finanțelor a emis titluri de stat eurobond. Vezi cum poți cumpăra în dolari și euro

18 Jan, 09:47 • Polojan Tudor
Ministerul Finanțelor a atras peste 4 miliarde de dolari prin titlurile de stat eurobond, denominate în euro sau dolari. Cei care doresc să investească o pot face prin serviciile de brokeraj.
Ministerul Finanțelor a emis titluri de stat eurobond. Vezi cum poți cumpăra în dolari și euro

Investitorii care doresc să cumpere titluri de stat în euro sau dolari o pot face prin serviciile de brokeraj puse la dispoziție de către bănci precum BCR, BRD, Banca Transilvania. Există posibilitatea de achiziționare pe piața secundară, mai exact de pe bursele externe, scrie Ziarul Financiar.

În funcție de numărul minim de unități cumpărate se condiționează suma minimă. De exemplu, la 100.000 de euro comisionul ajunge chiar și la 60 de euro per tranzacție.

Mai citește și: Ministrul Muncii are un nou mesaj pentru români! Ce se întâmplă cu măsurile luate de Guvern

Ministerul Finanțelor titluri de stat/ sursa: jurnalul.ro
Ministerul Finanțelor, titluri de stat/ sursa: jurnalul.ro

Ce sunt titlurile de stat?

Titlurile de stat au menirea de a finanța statul. Cu ajutorul lor, statul emitent împrumută bani de la cetățean cu o dobândă bine stabilită pentru o anumită perioadă de timp. Acestea sunt considerate de către experții financiari ca fiind cele mai sigure inveștiții pe care le poți realiza.

Dobânda aferentă acestora va fi încasată anual de către cumpărător, iar la maturitate acesta primește pe langă ultima dobândă și plata valorii nominale a produsului. Perioada de maturitate poate fi de 1, 3 și 5 ani.

Avantajele și dezavantajele titlurilor de stat

Printre avantajele produselor se numără, în primul rând, riscul foarte scăzut al investiției. Veniturile obținute din dobânzi sunt neimpozabile și nu există comisioane de subscriere pe piața primară. De asemenea, listarea la Bursa de Valori București permite vânzarea titlurilor în orice moment.

Un dezavantaj constituie fluctuația prețului tilului de stat în funcție de condițiile din piață și evoluția lor, conform Ministerului Finanțelor. Dacă un deținător dorește să vândă tilurile de stat înainte de data scadentă, prețul obținut poate fi mai mic decât valoarea nominală subscrisă dacă în momentul respectiv nivelul dobânzilor pe piață pentru perioada rămasă până la scadență se situează peste nivelul dobânzii emisiunii.

Te-ar putea interesa: România, țara problemelor la fiecare pas! Poșta Română nu poate scana cardurile pentru vouchere de energie. Investiția în tehnologia necesară se ridică la peste 4,3 milioane de euro