- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Mișcare de ultimă oră pe piața gazelor naturale. Premier Energy cumpără CEZ Vânzare

22 Dec, 21:00 • Alexe Raluca
Premier Energy, furnizor și distribuitor de gaze naturale din România, a achiziționat compania CEZ Vânzare, deținută de Macquarie Asset Management și cu un portofoliul de 1,4 milioane de clienți, potrivit unui comunicat de presă.
Mișcare de ultimă oră pe piața gazelor naturale. Premier Energy cumpără CEZ Vânzare

O nouă mișcare de zile mari pe piața gazelor naturale. CEZ Vânzare va fi rebranduit cu numele noului proprietar, iar interesul manifestat de noul acționar validează atât importanța pe care compania Premier Energy, deținută de fondul de investiții Emma Capital, a capătat-o în cei zece ani de când activează pe piața din România, cât și potențialul acesteia de a dezvolta piața locală de profil.

Citește și: Uniunea Europeană a decis! Plafonarea prețurilor la gaze a fost prelungită cu încă un an

Achiziție de ultimă oră pe piața de gaze naturale

Potrivit unui comunicat de presă, Premier Energy a decis achiziționarea CEZ Vânzare.

„Avem un business care se extinde atât organic, cât și prin achiziții și fuziuni, iar obiectivul nostru este integrarea pe verticală. Așadar, preluarea CEZ Vânzare creează sinergii în grupul nostru și ne completează portofoliul”, a declarat Jose Garza, CEO al Premier Energy, potrivit Economedia.

Conform companiei, strategia CEZ Vânzare va rămâne concentrată pe furnizarea de energie electrică și gaze naturale și strâns corelată cu nevoile clienților actuali. Tranzacția și schimbarea de proprietate nu vor avea niciun impact asupra prevederilor contractuale dintre companie și clienții săi, angajați, furnizori sau parteneri. De asemenea, echipa și detaliile de contact ale CEZ Vânzare rămân neschimbate în perioada următoare.

În 2022, cel mai mare producător de energie electrică din România, Hidroelectrica, voia să depună o ofertă pentru preluarea furnizorului de energie CEZ Vânzare, potrivit unui raport al Consilului de Supraveghere publicat pe site-ul companiei. În 2020, fondul de investiţii Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) a cumpărat principalele active românești ale cehilor de la CEZ.

Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) este unul dintre cei mai importanţi manageri de active alternative din lume. La 30 septembrie 2020, MIRA administra aproximativ 125 miliarde euro în active care sunt esenţiale în dezvoltarea sustenabilă a economiilor şi comunităţilor, incluzând 147 de afaceri în portofoliu, aproximativ 500 proprietăţi imobiliare şi 4,8 milioane de hectare de terenuri agricole. MIRA are în portofoliul de investiţii 12,5 GW în capacităţi de energie regenerabilă şi 200.000 kilometri de reţele de distribuţie a energiei electrice din Australia, Austria, Finlanda, Spania şi Statele Unite ale Americii.

MIRA este parte din Macquarie Asset Management, un grup financiar care oferă clienţilor soluţii de administrare şi finanţare a activelor, servicii bancare, de consultanţă şi de riscuri şi capitaluri pentru datorii, capitaluri proprii şi mărfuri. Fondat în 1969, Macquarie are 16.356 angajaţi în 31 pieţe.

Citește și: Preţurile gazelor cresc în Europa pe fondul prognozelor meteo şi al escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu