- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Uniunea Europeană a decis! Plafonarea prețurilor la gaze a fost prelungită cu încă un an

19 Dec, 19:01 • Cornel Ghimeșan
Uniunea Europeană a decis să extindă cu încă 12 luni plafonarea prețurilor la gaze. Măsura vine ca o protecție contra unor posibile şocuri ale preţurilor la energie.
Uniunea Europeană a decis! Plafonarea prețurilor la gaze a fost prelungită cu încă un an

Plafonarea prețurilor la gaze a fost prelungită cu încă un an. Prețul gazelor a explodat, după invadarea Ucrainei de către Rusia atunci când livrările de gaze rusești către Europa au fost reduse. În decembrie 2022, UE a convenit limitarea preţului gazelor, iar măsura a tot fost prelungită.

Citește și Bulgaria, la un pas de aderare la Spațiul Schengen? Statul bulgar a cedat șantajului Ungariei pentru aderare. A eliminat taxa de 20 de leva pentru gazele rusești!

Plafonarea prețurilor la gaze a fost prelungită cu încă un an

În prezent, securitatea energetică a continentului este într-o situaţie mult mai bună față de iarna trecută. Acum, preţurile la energie sunt mult mai scăzute și asta pentru că ţările şi-au asigurat noi surse de aprovizionare, iar facilităţile de stocare de gaze sunt aproape pline.

„În pofida startului relativ bun din această iarnă, situaţia geopolitică rămâne fragilă. Şi aceste măsuri de urgenţă protejează consumatorii de preţurile excesive la energie”, a afirmat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, portivit digi24.ro.

În februarie 2024, plafonarea preţurilor la gaze urma să expire, iar acum se va aplica până la 31 ianuarie 2025, confrom noii convenții semnate de către miniştrii Energiei din UE.

De asemenea, marți, alte două măsuri au fost extinse cu 12 luni. Este vorba despere măsura care acordă permise pentru proiectele de energie regenerabil, pentru a ajuta ţările să înlocuiască gazele ruseşti cu energie curată și despre cea care stabileşte reglementările prin care ţările se pot ajuta cu aprovizionarea cu gaze într-o perioadă de deficit.

Gigantul rus Gazprom a livrat 27 miliarde metri cubi (bcm) de gaze Europei în 2023, un declin semnificativ faţă de 180 bcm în 2018, scrie Reuters. 

Astfel, UE a propus plafonarea preţurilor la gaze atunci când preţurile la hub-ul de gaze TTF ar depăşi nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutiv şi atunci când preţurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro faţă de preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare. Această plafonare nu s-a aplicat deoarece nu s-au mai atins aceste preţuri la gaze, după perioada de vârf a crizei energetice din Europa.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale se situau marți la aproximativ 34 euro pentru un Megawatt-oră.

Citește și Bulgaria se află într-un impas! Ungaria se va opune aderării acesteia la Schengen dacă nu elimină taxa de tranzit pentru gazele naturale din Rusia

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult