- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Peste 3.000 de angajări la stat în aprilie, înaintea blocării posturilor în instituțiile publice

24 May, 16:06 • Andrei Alina
Pentru peste 3.000 de joburi s-au organizat concursuri de angajare în aprilie, luna dinaintea blocării angajărilor la stat. Cele mai multe joburi vacante sunt în domeniul medical.
Peste 3.000 de angajări la stat în aprilie, înaintea blocării posturilor în instituțiile publice

Aproximativ 10.000 de posturi în instituţiile de stat au fost ocupate în perioada ianuarie – aprilie, arată datele unei platforme de recrutare online citate de Agerpres. Numai în luna aprilie au fost scoase la concurs 3.000 de posturi la stat.

Astfel, după ce la finalul anului trecut a fost anunţată deblocarea a 90.000 de posturi vacante din aparatul de stat, luna mai a venit cu vestea îngheţării angajărilor în instituţiile publice, până la sfârşitul anului.

Citește și: Este nevoie de forță de muncă! 20.000 de joburi noi pentru români, iar salariile sunt foarte bune!

„Măsura de îngheţare a posturilor are ca scop reducerea deficitului bugetar, însă nu se va aplica şi în cazul angajărilor din Educaţie şi Sănătate, acolo unde există o nevoie considerabilă de personal. De altfel, sistemul sanitar a fost, de la începutul anului şi până acum, unul dintre cei mai puternici angajatori şi este foarte probabil ca acest lucru să nu se schimbe, în condiţiile în care, pentru acest sector, există un memorandum care impune exceptarea lui din ordonanţa dată de Guvern”, a afirmat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

Cele mai multe posturi vacante, aproximativ 20% din numărul total de locuri neocupate, sunt pentru medici, asistenţi medicali şi infirmieri, potrivit datelor jobradar24.ro. Aceștia sunt urmați de muncitori – 11% din posturile vacante, îngrijitori – 6,5% şi referenți – 5,3%.

Citește și: Românii caută locuri de muncă, în disperare, în acest sezon. Care sunt joburile de interes pentru candidați

La nivel general, mai mult de 90% au fost funcţii de execuţie (respectiv 2.824) şi aproximativ 5% au fost funcţii de conducere. Aproximativ 1.745 de locuri de muncă au fost postate de instituţiile locale, 410 de primării, 360 de instituţiile judeţene şi puţin peste 200 de instituţiile naţionale. Cel mai puţin, în luna aprilie, au angajat consiliile judeţene, Guvernul şi ministerele şi instituţiile regionale. Totodată, 173 de poziţii au fost vacante în unităţile militare.

Cele mai multe locuri de muncă vacante, respectiv aproape 600, aparţin instituţiilor de stat din Bucureşti. Capitala este urmată de Cluj, cu 226 de oferte, Braşov, Constanţa şi Timiş, toate trei cu peste 100 de posturi scoase în piaţă. Cele mai puţine opţiuni la stat le-au avut candidaţii din Covasna, Arad, Caraş – Severin, Giurgiu, Gorj sau Botoşani.