- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Premieră în Sibiu. Începe testarea alimentării locuințelor cu amestec de gaze naturale și hidrogen

18 Jul, 13:00 • Andrei Alina
Compania Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România, începe luna aceasta, în localitatea Dârlos, județul Sibiu, testele la clienții casnici, pentru a verifica funcționarea instalațiilor interioare și a aparatelor de utilizare existente cu amestec de gaze naturale și hidrogen.
Premieră în Sibiu. Începe testarea alimentării locuințelor cu amestec de gaze naturale și hidrogen

Compania Delgaz Grid a selectat câteva zeci de clienți care locuiesc în în localitatea Dârlos, judeţul Sibiu, testele la clienţii casnici, pentru a verifica funcţionarea instalaţiilor interioare şi a aparatelor cu amestec de gaze naturale şi hidrogen. Sunt primii români care vor participa la acest proiect de importanță națională pentru viitorul încălzirii sustenabile din România.

Instalațiile de utilizare ale consumatorilor (țevi, aparate de utilizare etc.) și elementele componente ale sistemului de distribuție (conducte, branșamente, fitinguri, armături, regulatoare, contoare etc.) nu vor fi modificate pentru acest proces.

„În casele clienților vom replica practic exact ceea ce am făcut în poligonul de la Mediaș, cu instalațiile și aparatele de utilizare existente, fără nicio modificare și în condiții de siguranță.

Înainte de toate, vom efectua o verificare riguroasă a întregii instalații de utilizare a gazelor naturale, inclusiv a aparatelor, pentru a ne asigura că acestea sunt etanșe și funcționează corespunzător. De asemenea, vom analiza gazele de ardere. După aceasta, vom opri alimentarea cu gaze naturale, vom conecta la instalația de utilizare a clientului o butelie de amestec gaze naturale (80%) și hidrogen (20%) gata pregătită și vom vehicula acest amestec prin instalație și aparate de utilizare. Vom verifica parametrii de funcționare și vom măsura concentrația gazelor de ardere. Ulterior, vom face același lucru la revenirea pe gaze naturale, ca să asigurăm clientul că aparatele nu au fost afectate în niciun fel de amestecul utilizat”, a explicat dr. ing. Cristian Călin, manager tehnic gaz, coordonatorul proiectului, citat de Economica.net.

Citește și: Românii vor folosi în continuare centralele pe gaze în apartamentele noi. Guvernul a amânat interzicerea

Primul test cu amestec de gaze naturale și hidrogen a fost deja efectuat de specialiștii din echipa de proiect, în județul Mureș, acasă la unul dintre directorii generali adjuncți ai companiei Delgaz Grid

„După cum am observat la mine acasă, nu este nicio diferenţă între flacăra dată de alimentarea cu gaze naturale şi cea cu amestec de hidrogen și gaze naturale. Putem găti la aragazele noastre folosind şi hidrogen și putem produce apă caldă şi căldură în anotimpul rece folosind aceeași centrală. ”, a declarat Anca Evoiu, director general adjunct al Delgaz Grid.

Testele durează câteva ore, iar după încheierea acestora va fi reluată alimentarea cu gaze naturale din rețea. La final, specialiștii Delgaz Grid vor efectua din nou o verificare a instalației de utilizare gaze naturale, inclusiv a aparatelor, pentru a se asigura că totul funcționează perfect. Compania va suporta costul utilităților necesare pentru efectuarea testelor: gaze naturale, apă, electricitate.

Testarea în condiții reale la clienți reprezintă prima parte din etapa a 2-a a proiectului 20HyGrid, lansat în premieră în România în toamna anului trecut, după finalizarea testelor la Dârlos. În luna august urmează probe în a doua localitate selectată de companie, respectiv Gornești din județul Mureș – care devine prima localitate din România cu rețea din oțel ce va fi testată.

Citește și: România, pregătită de iarnă. Două treimi din depozitele de gaze sunt pline, deja

În etapa 1, echipa de specialiști a companiei a testat, timp de mai multe săptămâni, la Centrul de Instruire Profesională al companiei de la Mediaș, majoritatea tipurilor de aparate existente de la șase mari producători de centrale termice și aragaze, parteneri ai proiectului, care acoperă aproximativ 80% din piața din România, în prezența reprezentanților acestora.

Au fost testate centrale termice, aragaze, convectoare, aparate de preparat apă caldă, arzătoare din sobe de gătit, încălzit etc. De exemplu, au fost făcute probe atât pe centrale termice existente, modele mai vechi, fără condensație, instalate înainte de 2015, precum și pe centrale în condensație, instalate în special după 2015, respectiv aparate de generație nouă, care sunt deja pregătite pentru un amestec cu 20% hidrogen.