- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Premierul Nicolae Ciucă anunță că aproape toate ministerele au bugete mai mari în 2023

08 Dec, 20:10 • Gorgorin iulia
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că aproape toate ministerele au bugete mai mari pentru anul viitor şi că pachetul de măsuri de plafonare şi compensare a preţurilor la energie şi gaze naturale va continua.
Premierul Nicolae Ciucă anunță că aproape toate ministerele au bugete mai mari în 2023

Premierul Nicolae Ciucă a declarat joi că Guvernul aprobă în ședință pachetul legislației bugetare pentru anul viitor, discutând cele două proiecte ale legii bugetului pentru anul 2023, strategia fiscal-bugetară pentru anii 2023-2025, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor și ordonanța de urgență care stabilește măsurile fiscal-bugetare.

Nicolae Ciucă: „Aproape toate ministerele au bugete mai mari pentru anul viitor!”

  Trebuie să ducem mai departe politicile și programele pe care ni le-am asumat, pentru domeniul educației, pentru domeniul cercetării și inovării, pentru sănătate, pentru asistență socială, pentru economie, pentru agricultură și, sigur, pentru infrastructura de transport, precum și pentru siguranță și apărare.

Pachetul de măsuri de plafonare și compensare a prețurilor la energie și gaze naturale va continua, pentru că, așa cum am subliniat, avem nevoie în continuare să protejăm cetățenii de creșterea prețurilor și, desigur, de efectele crizei energetice„, a spus premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern.

Nicolae Ciucă buget ministere
Nicolae Ciucă buget ministere

Citiți și: Ministerul Educației va primi 3,2% din PIB. Unde vor ajunge cei 49,5 milioane de lei

El a arătat că în şedinţa Executivului vor fi aprobate cele două proiecte ale legii bugetului pentru anul 2023, strategia fiscal bugetară pentru anii 2023-2025, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor bugetare şi Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte măsurile fiscal-bugetare.

Am avut în vedere să elaborăm un buget realist și echilibrat, ținând cont de întreg contextul de securitate și contextul economic. Am avut în vedere realizările din anul acesta și, desigur, prognoza pentru anul 2023. Ca atare, vom continua programele de susținere economică, vom continua programele de susținere a investițiilor private și publice și, de asemenea, vom continua să avem în lista de priorități menținerea locurilor de muncă și protejarea cetățenilor de efectele creșterii prețurilor și, desigur, de efectele creșterii inflație. Venim, de asemenea, cu noi măsuri pentru susținerea persoanelor vulnerabile. Toate acestea sunt cuprinse în deciziile pe care le-am luat atunci când am întocmit bugetul la nivelul fiecărui minister în parte„, a mai spus Ciucă, potrivit gov.ro

De armenea, Nicolae Ciucă a precizat că 233 de programe din toate domeniile de interes pentru cetăţeni sunt incluse la finanţare.

Discutăm de 233 de programe incluse la finanțare. Aceste programe sunt rezultatul consultărilor membrilor Cabinetului și reprezentanților tuturor ministerelor. Aproape toate ministerele au bugete mai mari pentru anul viitor. Trebuie să ducem mai departe politicile și programele pe care ni le-am asumat, pentru domeniul educației, pentru domeniul cercetării și inovării, pentru sănătate, pentru asistență socială, pentru economie, pentru agricultură și, sigur, pentru infrastructura de transport, precum și pentru siguranță și apărare„, a adăugat Ciucă.

Premierul a precizat că îndată ce va fi aprobat astăzi în ședința de Guvern, bugetul va merge la Parlament pentru dezbatere și aprobare, astfel încât, până la mijlocul lunii, până pe 15 decembrie, bugetul să fie aprobat și înaintat spre promulgare președintelui României.

Citiți și: Nicolae Ciucă: „197 de milioane de euro pentru proiecte pentru persoanele cu dizabilități”