- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Companiile din România, obligate de UE să afişeze în 2 ani salariul în anunţurile de angajare

25 Mar, 10:49 • Dobran Viorel
Angajatorii din România vor fi obligați să afișeze salariul în anunțurile de recrutare, potrivit unei directive europene.
Companiile din România, obligate de UE să afişeze în 2 ani salariul în anunţurile de angajare

Companiile din România, obligate de UE să afișeze salariul în anunțurile de angajare! Expresiile vagi precum „salariu motivant” vor deveni istorie în anunțurile de angajare din România, în urma noilor directive impuse de Uniunea Europeană.

În timp ce Codul Muncii din România încurajează confidențialitatea salariilor, transparența devine un element esențial în atragerea candidaților potriviți și în asigurarea unei competiții corecte pe piața muncii.

Companiile românești au la dispoziție doi ani pentru a ajusta grila salarială și a se conforma noilor reglementări europene.

„Salariul motivant” va deveni istorie în anunțurile de angajare. UE obligă firmele să afișeze suma

Conform datelor furnizate de una dintre cele mai mari platforme de recrutare din țară, peste 40% din anunțurile de angajare deja afișează salariul. Aproape o treime din cele peste 25.000 de oferte disponibile pe această platformă mizează pe transparență, cu accent pe domenii precum HoReCa, turism sau transporturi.

BNS: se interzice cumulul pensiei cu salariul până la vârsta de 70 de ani

Însă transparența salarială își face loc și în sectoare în continuă dezvoltare precum IT, PR sau call-center, unde salariul la vedere devine un criteriu important în procesul de recrutare.

Salariul
Salariul

Această schimbare vine ca un răspuns la necesitatea de a face diferența în piața muncii. Obligați de noua lege europeană, angajatorii trebuie să stabilească criterii clare și obiective pentru stabilirea salariilor. În timp ce Codul Muncii din România încurajează confidențialitatea salariilor, transparența devine un element esențial în atragerea candidaților potriviți și în asigurarea unei competiții corecte pe piața muncii.

Se așteaptă ca numărul joburilor cu salariul la vedere să crească în următorii ani, pe măsură ce companiile se adaptează la noile reglementări europene. Legislația europeană impune și egalitatea salarială între sexe, asigurând că bărbații și femeile care ocupă aceleași poziții vor fi plătiți la fel, potrivit observatornews.ro.

Conform datelor furnizate de una dintre cele mai mari platforme de recrutare din țară, peste 40% din anunțurile de angajare deja afișează salariul.

Câți bani primește, pe oră, o bonă în România. Surpriza ascunsă de salariul lunar în 2024

Pe de altă parte, Codul Muncii din România încurajează confidențialitatea salariului. ”Cel mai probabil creşterea exponenţială o vom vedea în momentul în care ne apropiem de termenul de graţie dat de Comisia Europeană.

Acolo unde vor exista reţineri mai mari sunt joburile de super specialist sau de manager, unde într-adevăr discreţia salarială este înca un element destul de important”, spune Ana Călugăru, director de comunicare platformă de recrutare.

Doar doi ani mai au la dispoziție companiile din România să pună în ordine grila salarială pentru a se adapta legislației. De asemenea, legislația blocului comunitar prevede şi egalitatea salarială între sexe. Asta înseamnă că bărbații şi femeile, aflați pe aceleași poziții la angajare, vor câștiga sume similare.

Salariul minim european, implementat în România

Salariul minim european ar putea fi aplicat în România în acest an. Ministerul Muncii a confirmat că lucrează deja la formula de calcul pe care o va folosi pentru creșterea acestui salariu.

Bugetarii beneficiază deja de primele creșteri ale veniturilor. Cu cât le-a crescut salariul angajaților la stat și ce măriri mai așteaptă

”Vine cu trei formule și urmează ca în consultare cu partenerii sociali să alegem una dintre formule pentru a fi introdusă într-o lege și astfel ca directiva să fie transpusă până la finalul acestui an.Cel mai probabil se va merge pe varianta de 50% din salariu mediu, dar cele trei variante la care lucrăm în momentul de față sunt mult mai complexe și țin cont și de alți indicatori

”, a declarat pentru Euronews Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Uniunea Europeană vrea să stabilească un „salariu minim european”, care nu va avea însă aceeași valoare în toate țările.