- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Previziuni îngrijorătoare privind economia țării după alegerile din 2024. Avertismentele specialiștilor tulbură apele în an electoral

08 Jun, 17:19 • Fundeanu Madalina
Semnal de alarmă privind economia din țara noastră. Specialiștii vin cu previziuni sumbre referitor la ceea ce ne așteaptă după alegeri.
Previziuni îngrijorătoare privind economia țării după alegerile din 2024. Avertismentele specialiștilor tulbură apele în an electoral

În 2024, plin an electoral, autoritățile din România au făcut nenumărate promisiuni că taxele nu vor fi majorate și nici nu vor apărea altele noi. Cu toate aceste asigurări, specialiștii vin cu o previziune sumbră referitoare la economia țării noastre. Aceștia spun că românii trebuie să se aștepte ca multe taxe și impozite să fie majorate de la anul sau poate mai repede, conform Bugetul.ro.

Alegerile locale și europarlamentare au loc mâine, iar în luna decembrie vor fi cele prezidențiale. Lupta politică din acest an electoral este intensă, iar autoritățile au făcut mai multe promisiuni românilor, de care s-ar putea să nu se țină. În acest sens, s-a promis că taxele și impozitele nu vor fi majorate. De asemenea, doar veniturile populației au fost trecute la capitolul majorări pentru acest an.

Semnal de alarmă privind economia din țara noastră

Situația se va schimba dramatic după alegeri, spun experții, iar economia României va avea de suferit. Economiștii nu exclud creșterea TVA, majorarea impozitului pe cifra de afaceri a microîntreprinderilor, dar și introducerea impozitului progresiv pe veniturile persoanelor fizice.

„Impozitele pe clădiri și terenuri vor crește. Plafonul maximal va fi eliminat, ceea ce va permite autorităților locale să ajusteze taxele în funcție de nevoi. Pentru clădirile rezidențiale, taxa minimă va fi de 0,1% (față de intervalul actual de 0,08%-0,2%), iar pentru cele nerezidențiale de 0,5% (față de intervalul actual de 0,2%-1,3%).

În ce privește baza de impozitare, valoarea impozitelor pe proprietăți va fi stabilită în funcție de valoarea de piață actualizată a acestora, bazată pe studiile de piață realizate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR). Aceasta va duce la creșteri semnificative ale taxelor pentru proprietarii de imobile, reflectând mai fidel valoarea reală a proprietăților”, a declarat pentru Adevărul, Alex Milcev, liderul departamentului de Asistență fiscală și juridică, EY România.

Citește și: Perspective sumbre pentru economia europeană. Peste 15% dintre companii plănuiesc restructurări

economia României
economia României

Impozitul de trei ori mai mare pentru locuințe

Analistul economic Adrian Negrescu susține clar și răspicat că majorarea taxelor în 2025 este ceva sigur. De asemenea, Negrescu este ferm convins că impozitele aplicate locuințelor s-ar putea mări de două sau chiar de trei ori începând de anul viitor. Nici proprietarii de mașini nu primesc vești bune. Aceștia nu vor scăpa de majorări, impozitul auto urmând și el să crească.

„Creșterea taxelor în 2025 devine o certitudine pe măsură ce ne adâncim în deficit, în împrumuturi, în datorii. Nota de plată a exceselor bugetare din ultimii 3 ani va fi una extrem de piperată și va fi livrată atât populației cât și firmelor prin intermediul unor taxe mai mari pe tot ceea ce deținem, de la case la mașini și pe tot ceea ce consumăm – de la alimente la servicii.

Prorogată anul trecut, noua formulă de calcul a impozitelor pe locuințe va deveni realitate, cu siguranță. În esență, nu vom mai plăti impozit în funcție de suprafața apartamentului sau a casei ci în funcție de valoarea de piață, stabilită în baza unui studiu imobilar. Iar asta va însemna taxe de cel puțin 2 dacă nu 3 ori mai mari mai ales pentru cei care locuiesc în zone centrale sau au case scumpe”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu.

Vezi și: Proiectele gigant care vor ridica economia țării în 2024. Drumul Expres Pitești-Craiova, Centura Capitalei și Autostrada Moldovei – printre cele mai mari investiții