- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Prima casă 2024 pentru românii din Italia care au un venit anual mai mic de 40.000 de euro

30 Sep, 19:09 • Dobran Viorel
Românii din Italia sub 36 de ani mai au timp până la sfârșitul anului 2024 pentru a accesa bonusul ipotecar și garanțiile oferite de stat pentru achiziționarea primei locuințe, facilități care includ scutiri de taxe și acoperirea parțială a creditelor ipotecare. Termenul limită pentru a profita de aceste facilități este 31 decembrie 2024.
Prima casă 2024 pentru românii din Italia care au un venit anual mai mic de 40.000 de euro

Românii amărâţi din Italia pot primi ajutoare nenumărate de la stat. Se dau şi 15.000 de euro, plus card de cumpărături. Se dau bani de creşă, alocaţii, vouchere de facturi şi pentru studenţi şi chiar bani pentru schimbarea ochelarilor vechi. Dar există şi ajutoare mai consistente.

Tinerii români din Italia sub 36 de ani care își doresc să achiziționeze prima locuință mai pot beneficia de bonusul ipotecar și acces la Fondul de Garantare până la finalul anului 2024. Aceste facilități, reînnoite de Guvernul Meloni, permit atât scutiri de taxe, cât și acoperirea parțială a creditelor ipotecare.

 Creditul pentru „prima casă” din Italia are acoperire de până la 80% din valoarea principală a creditului

Bonusul este destinat celor cu un venit anual (ISEE) sub 40.000 de euro, iar pentru a-l accesa, este necesar ca antecontractul să fi fost semnat în 2023, iar actul final să fie încheiat până la 31 decembrie 2024. Cei care îndeplinesc aceste condiții sunt scutiți de plata taxei de timbru, a taxei de înregistrare, de ipotecă și de carte funciară. De asemenea, dacă locuința și electrocasnicele sunt supuse TVA-ului, beneficiarii pot primi un credit fiscal echivalent cu TVA-ul plătit.

Inflația în Italia a scăzut sub 1%. BCE e presată să reducă dobânzile

Pentru cei care au încheiat actul final între 1 ianuarie și 29 februarie 2024, există posibilitatea de a obține un credit fiscal, care va fi utilizat în 2025, pentru recuperarea taxelor plătite în exces. Accesarea acestui bonus necesită o declarație suplimentară semnată de un notar.

Pe lângă bonusul ipotecar, tinerii pot solicita acces la Fondul de Garantare, care asigură până la 50% din valoarea creditului ipotecar, cu un plafon de 250.000 de euro. Pentru categoriile speciale, garanția poate ajunge până la 80%. Acestea includ tinerii sub 36 de ani, cuplurile tinere în care unul dintre parteneri are sub 36 de ani, părinții singuri cu copii minori și locatarii locuințelor publice. Accesul la această garanție este condiționat de un venit sub 40.000 de euro.

Fondul poate fi utilizat pentru achiziționarea sau renovarea unei locuințe care nu aparține categoriilor de clădiri de lux (A1, A8 și A9). Solicitarea accesului la Fond se face prin banca parteneră, iar lista actualizată a instituțiilor participante este disponibilă pe site-ul Consap, concesionarul public responsabil de această inițiativă.

Bonus în bani pentru românii care lucrează în Italia. Și angajații sezonieri pot beneficia de această primă

Italia oferă mai multor categorii de muncitori și pensionari, printre care și români, un bonus în bani, această măsură dorindu-se a fi una anti-inflație.

Institutul Național de Protecție Socială din Italia (INPS) va acorda un bonus ocazional de 150 de euro. Acesta a fost programat inițial pentru luna februarie, însă datorită unor probleme tehnice și birocratice, distribuirea bonusului a fost amânată.

Bonusul vine ca un ajutor în fața creșterilor de prețuri din ultimul an. Printre beneficiari se numără cei care încă primesc Venitul de Cetîțenie, dar și anumite categorii de muncitori și pensionari.

Harta salariilor din Italia. Regiunile în care se câștigă cel mai bine în 2024. Partea de sud a țării este puternic afectată de sărăcie

Familiile vulnerabile care sunt susținute de servicii sociale, precum și cele care din diverse motive nu au epuizat cele șapte luni ale Venitului de Cetățenie pe care le puteau primi în 2023, vor continua să primească această sumă. Aceste familii vor primi suma până la finalul anului.

Angajații și pensionarii din Italia care îndeplinesc principala cerință – un venit anual care să nu depășească 20.000 de euro în 2021, vor primi bonusul automat, fără cerere.

Românii care lucrează sezonier în Italia pot beneficia de acest bonus anti-inflație dacă au depus cerere la INPS.

Antreprenorii individuali, lucrătorii sezonieri, ceu cu contracte pe timp determinat, lucrătorii autonomi ocazionali și lucrătorii din domeniul artistic trebuiau să depună o cerere pentru a beneficia de ajutor.

Pentru că bonusul ar fi trebuit plătit până în luna februarie, cererile au fost depuse pe portalul INPS până la finalul lunii ianuarie.

Pentru a verifica dacă fac parte dintre beneficiarii bonsului de 150 de euro, persoanele pot vizita site-ul MyInps, unde pot consulta dosarul lor, conform rotalianul.ro.

Persoanele rezidente în Italia (inclusiv românii) care au un ISEE scăzut pot beneficia de numeroase ajutoare fiscale din partea statului, precizează La legge per tutti. Printre acestea se numără: alocație pentru copii, ajutor pentru plata chiriei, reducere la facturile de energie electrică și gaz, ajutor pentru serviciile de îngrijire a copiilor mici, bonus pentru ochelari, pentru psiholog și multe altele, scrie Rotalianul

Modelul ISEE (indicator al situației economice), include caracteristicile nucleului familiar, veniturile anuale ale familiei, bunurile mobile și imobile. Se eliberează în baza prezentării declarației DSU (Dichiarazione Sostitutiva Unica).

Prezentăm mai jos bonusurile care pot fi accesate la INPS sau primării și valoarea ISSE care le condiționează:

Assegno Unico (Alocația Unică) a fost introdusă în martie 2022 înlocuind vechile alocații pentru familii. Acest bonus este acordat de INPS (Institutul Național de Protecție Socială) în funcție de valoarea Isee și este valabil și în 2024.

Bani pentru românii din Italia

Se plătește de către INPS cu condiția ca persoana interesată să prezinte Dsu (Declarație unică substitutivă) iar în 2024 reînnoirea se face din oficiu, prin urmare cei care sunt deja beneficiari nu trebuie să depună o nouă cerere dacă nimic nu s-a schimbat în ce privește condițiile familiale și de venit.

În prezent, cuantumul Alocației Unice începe de la 175 de euro pe lună pentru cei cu un ISEE de cel mult 15.000 de euro, și scade treptat până la doar 50 de euro pe lună pentru cei cu un ISEE de peste 40.000 de euro. Chiar și cei care nu prezintă ISEE primesc suma minimă. Din 2023 există o creștere lunară pentru familiile numeroase. Unde sunt 4 sau mai mulți copii cifra crește cu 50% și cu un bonus de 150 de euro.

Bonus asilo nido (Bonus pentru creșă)

Bonusul pentru creșă este destinat familiilor cu copii cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 3 ani și este utilizat pentru a ajuta la plata taxelor pentru creșelor publice sau private. Cuantumul contribuției variază în funcție de ISEE, putând ajunge până la 3.000 de euro pe an pentru cei cu un ISEE mai mic de 25.000 de euro și până la 2.500 de euro pentru ISEE de până la 40.000 de euro. Dincolo de acest prag, se primește suma minimă de 1.500 de euro. În orice caz, contribuția nu poate depăși costul plătit pentru taxa școlară.

Bani de la stat pentru românii defavorizaţi din Italia. Se dau până la 15.000 de euro

Bonus bollette (Bonus facturi)

În 2023, pragul ISEE pentru a beneficia de reducere la facturile de gaz și electricitate a crescut de la 12.000 la 15.000 de euro. Acest bonus este condiționat de prezentarea ISEE pentru anul respectiv, iar reducerea se aplică direct de către furnizorul de energie.

Bonus affitti (Bonus pentru chirie)

Bonusul pentru chirie vizează tinerii cu vârsta sub 31 de ani și cu venituri mai mici sau egale cu 15.493 euro. De asemenea, multe primării acordă în mod autonom bonusuri cetățenilor. De exemplu, în Lombardia pragul este de 35.000 de euro, iar bonusul este disponibil în mod special pentru cei care și-au pierdut locul de muncă sau au fost nevoiți să-și închidă afacerea.

Carta acquisti (Card de cumpărături)

Carta acquisti, emisă de Poșta Italiană, este o carte de credit reîncărcabilă care se referă la persoanele de peste 65 de ani și părinții cu copii sub 3 ani, cu un ISEE de până la 7.640 euro, mărit la 10.186 euro pentru seniorii de 70 de ani și peste; subvenția de stat este utilizată pentru acoperirea achizițiilor de alimente și plata facturilor.

Cont curent gratuit

Cei cu un ISEE care nu depășește 11.600 de euro anual pot deschide un cont curent gratuit, fără taxa anuală și taxa de timbru. Cu toate acestea, este vorba despre un „cont de bază”, adică cu un număr limitat de servicii și tranzacții în comparație cu un cont curent standard.

Bonus pentru studenți

Bonus pentru studenţi în Italia

 

Studenții aparținând familiilor cu un ISEE mai mic de 22.000 de euro pe an pot obține scutire totală de taxe universitare, iar la un ISEE de până la 30.000 de euro există o scutire parțială, cu o reducere a plății care scade proporțional, de la 80% la 10%, în funcție de valoarea ISEE.

Bonus pentru ochelari

Bonusul pentru ochelari sau lentile de contact corective este o contribuție economică de 50 de euro, plătită sub formă de voucher sau ramburs, familiilor cu un ISEE care nu depășește 10.000 de euro.

Bonus pentru psiholog

Bonusul pentru psiholog a fost introdus în 2022 și a fost confirmat pentru 2023. Suma maximă este de 1.500 de euro (cu un prag de 50 de euro pentru fiecare ședință) dar alocarea în legea bugetului este extrem de mică: doar 5 milioane de euro, care după toate probabilitățile nu va fi suficientă pentru a satisface toate cererile. Pentru a-l solicita, trebuie să aveți un ISEE care să nu depășească 50.000 de euro pe an.

Bonusul de mobilitate

Bonusul de mobilitate este o contribuție economică destinată cetățenilor care folosesc mijloace de transport ecologice pentru a se deplasa prin oraș. Bonusul este destinat celor cu un ISEE care nu depășește 30.000 de euro și variază în funcție de tipul de vehicul utilizat. De exemplu, pentru achiziționarea de biciclete electrice se prevede o contribuție de 60% din costul suportat, până la maximum 500 de euro, în timp ce pentru achiziționarea de motociclete electrice sau hibride se prevede o contribuție de 30% din costul suportat, până la maximum 3.000 de euro.

Superbonus

Superbonusul a scăzut în 2024 de la 110% la 90% din totalul cheltuielilor efectuate pentru intervențiile subvenționate renovării locuințelor și este în favoarea celor care renovează case unifamiliale folosite ca prime locuințe și au un ISEE mai mic de 15.000 de euro.

Bonusul verde, pentru renovarea grădinilor și teraselor, va rămâne în vigoare în 2024, fără restricții ISEE, până la 31 decembrie 2024. De asemenea, rămân active: ecobonusul pentru îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor (cu deducerea cheltuielilor de la 50% la 65% %) și bonusul pentru mobilier și electrocasnice cu indice ridicat de eficiență energetică, cu deducere de 50% din impozitul pe venitul persoanelor fizice pentru un cost maxim de 8.000 euro, cu condiția ca acesta să fie suportat în același timp cu renovarea locuinței.