- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Noi modificări în piața asigurărilor auto. În ce condiții vei putea să-ți pui asigurarea RCA pe pauză

06 Oct, 18:58 • Andrei Alina
Autoritățile propun noi modificări pe piața asigurărilor auto. După propunerea ca proprietarii de trotinete și biciclete cu motor să încheie polițe RCA pentru a acoperi eventualele pagube în caz de accident, conducerea ASF mai vine cu o initiațivă. De această modificare ar beneficia în special transportatorii.
Noi modificări în piața asigurărilor auto. În ce condiții vei putea să-ți pui asigurarea RCA pe pauză

Autoritatea de Supraveghere Financiară a inițiat un proiect de OUG, care va ajunge pe masa premierului Marcel Ciolacu. În acest proiect se modifică legislația privitoare la polițele RCA.

Președintele ASF, Valentin Ionescu, susține că este nevoie de o nouă poliță de asigurare în România pe piața RCA. De această modificare ar fi vizați posesorii de trotinete electrice și biciclete electrice, în contextul în care astfel de mijloace de transport au fost deja implicate în numeroase accidente.

”Încercăm cumva prin aceste măsuri şi prin alte proiecte (…) să promovăm această conduită preventivă la volan, dar să venim şi cu măsuri. Unele sunt aceste schimbări pe care le-am propus, am mai vorbit şi de alte măsuri în trecut cum ar fi obligativitatea asigurării trotinetelor sau a bicicletelor cu motor cu o viteză mai mare de 25km/h. (…) Aşa cum e asigurare pe vehicul, trebuie să fie asigurare şi pe trotinetă. Proprietarul trotinetei că este o firmă sau o persoană fizică, va fi obligat să facă asigurare”, a spus șeful ASF, citat de playtech.ro.

 

În ce condiții vei putea să-ți suspenzi o perioadă asigurarea RCA

Pe lângă asigurarea RCA pentru trotinete elecgrice, șeful ASF are și altă propunere pentru piața RCA, și anume posibilitatea suspendării poliției.

Interzicerea trotinetelor electrice

”Aş vrea să punctez câteva dintre cele mai importante cum ar fi posibilitatea suspendării poliţei RCA, dar numai în anumite condiţii, ca să nu ne trezim cu abuzuri din partea unor persoane, în sensul că această suspendare se va putea face printr-o dovadă a suspendării sau suspendarea circulaţiei autovehiculului care are această poliţă RCA pe perioada care solicită, urmând ca după această perioadă poliţa să reintre în vigoare, dar prelungit cu perioada suspendată. (…) Vorbim în general de posibilitatea suspendării care a fi utilă pentru transportatori, pentru persoane juridice. În orice situaţie trebuie dovedit că acel autovehicul e într-un spaţiu privat şi că nu mai poate fi pus în circulaţie. Poate fi şi într-o parcare, dar nu va putea circula pe drumurile publice”, a precizat șeful ASF.

Citește și: Ministrul Adrian Câciu anunță că românii cu venituri mici vor primi voucherele pentru alimente și în 2024. Când intră banii pe card în octombrie

 

Tarifele RCA plafonate până la finalul anului. Ciolacu: Dacă nu continuăm plafonarea, vor creştere tarife în cea mai nepotrivită perioadă, aceea a sărbătorilor de iarnă

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi că Guvernul prelungeşte, până la finalul anului, plafonarea tarifelor RCA, el arătând că este o măsură justificată de faptul că, dacă nu continuă plafonarea, vor creştere tarife în cea mai nepotrivită perioadă, aceea a sărbătorilor de iarnă.

”Aprobăm astăzi şi proiectul de hotărâre prin care prelungim, până la finalul anului, plafonarea tarifelor RCA”, a spus premierul în deschiderea şedinţei.

Citește și: Noua formulă de calcul a pensiilor explicată. Cu cât vor crește pensiile românilor

Ciolacu a precizat că ”este o decizie justificată fiindcă actuala plafonare a tarifelor RCA expiră pe 10 octombrie”.

”Dacă nu continuăm plafonarea, vor creştere tarife în cea mai nepotrivită perioadă, aceea a sărbătorilor de iarnă”, a mai spus şeful Executivului.